Informació sobre la vacuna de la covid-19 i EM

No hi ha cap indici per suposar que la vacuna de la covid-19 sigui específicament perillosa per a les persones amb esclerosi múltiple

Vacuna covid-19 i EM

Durant els assajos clínics de les vacunes de covid-19, les persones amb algunes malalties cròniques com l’EM van ser excloses dels estudis, amb la qual cosa no hi ha prou informació per establir el seu nivell de seguretat i eficàcia. No obstant, es recomana la vacunació.

L’arribada de la vacuna de la covid-19 genera dubtes entre les persones amb esclerosi múltiple.

Actualment des d’Esclerosis Múltiple España, dins la qual hi ha la FEM, s’està  treballant amb un Consell Mèdic Assessor i participant en grups de treball internacionals conjuntament amb la Federació Internacional d’Esclerosi Múltiple per poder orientar les persones amb EM. 

Sense accés a un coneixement directe sobre vacunes i EM, la informació s’aconsegueix a través de l’existent de vacunes per altres malalties i canvis immunològics que succeeixen en l’EM, conseqüència de les teràpies modificadores de la malaltia. No obstant, la informació sobre vacunes i esclerosi múltiple serà cada cop més precisa, a mesura que hi hagi més coneixement real.

Què sabem actualment sobre la vacuna de covid-19 i l’EM?

Amb base al coneixement dels estudis d’altres vacunes i l’EM, no hi ha cap indici que faci suposar que les vacunes de la covid-19 hagin de tenir un efecte negatiu en l’evolució de l’EM o hagin d’interferir amb l’eficàcia i seguretat de les teràpies modificadores de la malaltia.

A més, cap de les vacunes de la covid-19 fins ara comercialitzades contenen virus “vius atenuats”, per la qual cosa no comporten risc d’infecció per a les persones que reben qualsevol tipus de tractament modificador. No hi ha cap indici per suposar que les vacunes de la covid-19 siguin específicament perilloses per a les persones amb EM, incloses les que prenen tractament modificador.

Efecte de les vacunes i els tractaments modificadors en l’EM

Alguns tractaments provoquen que la resposta protectora del sistema immunològic generada per les vacunes sigui menys intensa. La vacuna de la covid-19 podria ser igualment una mica menys eficaç en les persones que han pres recentment o estan prenent certs tractaments. No obstant això, la resposta immunològica que provoquen les vacunes en els pacients que reben tractaments modificadors sol ser suficient per a protegir-los davant la infecció de la covid-19.

Per això, les persones que tenen EM no han de modificar per iniciativa pròpia la pauta dels tractaments modificadors amb la intenció d’augmentar l’eficàcia de la vacuna, ja que els riscos potencials podrien ser importants i el benefici esperat molt escàs. Una menor eficàcia de la vacuna és millor que cap. No disposem de cap indici per suposar que les vacunes de la covid-19 hagin de ser menys eficaces que altres vacunes per a les persones amb EM en tractament modificador.

Davant dels dubtes

Davant de qualsevol dubte es recomana consultar al neuròleg.

Consideracions finals

La informació sobre vacunes i coronavirus es revisarà constantment. Es recomana a les persones amb esclerosi múltiple que segueixin els consells del govern per reduir el risc de contraure i transmetre la covid-19, fins i tot quan rebin la vacuna. Aquelles persones que es trobin en un grup de risc alt han de seguir prenent les precaucions addicionals que els hagin indicat.

 

Llegeix les recomanacions de la Federació Internacional sobre la vacuna de la covid-19 i l’EM

7 comentaris

 1. Joaquim ha dit:

  Hola, o sigui no hi ha cap estudi modificadors (interferons, capaxone…)… inmunosupresors, més seriós el tema (natalizumab, ocrelizumab…)?…

  1. Fundació Esclerosi Múltiple ha dit:

   Hola Josep, com diu la notícia, respecte a la vacuna encara se sap molt poc per experiència directa i el que sabem dels tractaments modificadors està basat en el comportament amb altres vacunes i coneixements previs.

 2. Begonya Matesanz Torrent ha dit:

  Haurien de investigar com aconseguir curar o reduir els efectes de la Covid en la gent infectada… D’això no s’en sent parlar.
  Qué s’en sap de la seva investigació?
  Medicació per als malalts?

 3. Joan ha dit:

  Si el neuroleg, ja et acosenlla no vacunar-se contra la grip, millor no vacunás pcontra el COVID ?? , O no té res a veure ??

  1. Fundació Esclerosi Múltiple ha dit:

   Hola Joan no sabem per quin motiu el teu neuróleg t’aconsella no vacunar-te i no coneixem el teu historial mèdic per poder-te dir si t’has de vacunar o no. Et recomanem que ho consultis amb el teu neuròleg abans de prendre una decisió.

 4. Judith ha dit:

  De entre les vacunes COVID-19 de Pfiser, Moderna i Astrazeneca, hi ha alguna especialment recomanada o contraindicada per a malalts immunodeprimits?

  1. Fundació Esclerosi Múltiple ha dit:

   Hola Judith,

   Les vacunes que estàn contraindicades per a les persones amb esclerosi múltiple són les de virus vius. Les vacunes de Pfizer, Moderna i AstraZeneca no tenen virus vius i en principi no presenten contraindicacions per a les persones amb EM. No obstant, cal anar alerta amb alguns tractaments immunosupressors. Si és el teu cas, consulta abans amb el teu neuròleg.
   D’altra banda, amb la informació que disposem avui, no es pot respondre quina de les tres vacunes que hi ha avui al mercat és millor per una persona amb EM.

   Salutacions,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

FUNDACIÓ PRIVADA PER A LA LLUITA CONTRA L'ESCLEROSI MÚLTIPLE és el Responsable del tractament de les dades personals de l'Interessat i l'informa que aquestes dades seran tractades de conformitat amb el que disposen les normatives vigents en protecció de dades personals, el Reglament (UE) 2016/679 de 27 de abril de 2016 (GDPR). Per informació del tractament consulti: https://www.fem.es/rgpd