Informació i EM: l’impacte de les noves tecnologies

Un cop s’ha diagnosticat l’esclerosi múltiple, la informació es converteix en un element fonamental per al desenvolupament de la malaltia. Els afectats han de saber on buscar la informació correcta i com utilitzar-la per al seu benefici. Avui dia, Internet ofereix una quantitat d’informació desmesurada sobre l’EM, alguna de la qual pot ser inexacta o confusa. A la vegada, les xarxes socials i la possibilitat de gestionar la malaltia a través de les noves tecnologies obren noves vies de tractar i conviure amb l’EM.

Les noves tecnologies han provocat un canvi en la gestió de la pròpia salut. Avui dia, la xarxa permet trobar informació i consells en qualsevol moment i des de qualsevol lloc. D’aquesta manera, les noves tecnologies, que permeten el seguiment i la prevenció de les malalties, han transformat la manera de concebre l’atenció sanitària; cada vegada més persones utilitzen Internet per resoldre dubtes mèdics. En aquest sentit, les facilitats que suposen les noves tecnologies també poden comportar un gran desavantatge: a la vegada, augmenten el risc d’autodiagnòstic i poden provocar que el pacient es dirigeixi abans a les pàgines web que a l’especialista. S’ha de tenir clar que les noves tecnologies no substitueixen, en cap cas, la tasca dels metges. Ja no es tracta només de buscar informació, sinó de compartir-la. Persones amb EM d’arreu del món poden ara crear comunitats online on compartir experiències i oferir informació i consells a altres afectats; poden exercir de suport mútuament i fer front a la soledat que pot comportar la malaltia.
La xarxa no només permet la comunicació entre afectats, sinó la possibilitat de contactar amb professionals mèdics per resoldre dubtes relacionats amb la malaltia. Molts metges especialitzats en EM comparteixen els seus coneixements online, un fet molt valuós especialment per a aquelles persones que viuen en zones aïllades i tenen recursos més limitats.
Amb la quantitat tan important de fonts d’informació que es troben a Internet pot ocórrer que, moltes vegades, sigui difícil trobar i escollir la informació fiable i correcta. Precisament, amb aquest objectiu va néixer l’Observatori Esclerosi Múltiple, per oferir informació fiable, validada per professionals de la malaltia. A continuació, s’exposen una sèrie de preguntes fonamentals per saber si es pot confiar en la font d’informació que s’està consultant. De totes maneres, en cas de dubte i abans de prendre qualsevol decisió, és important consultar amb un professional.
  • Qui és el responsable de la pàgina web i del contingut i quines són les seves raons per oferir aquesta informació?
  • El contingut sembla fiable, complet i actual? En aquest sentit, pot comparar-se amb altres fonts i comprovar la data d’actualització del web.
  • La visió del tema és àmplia, objectiva i fàcil de llegir i comprendre?
  • El portal conté les polítiques de privacitat i aquestes són clares i fàcilment accessibles?
D’altra banda, les noves tecnologies també permeten gestionar el tractament mèdic de la malaltia a distància. Es tracta de la possibilitat de posar-se en contacte amb els professionals mèdics sense necessitat de trobar-se en persona i, d’aquesta manera, proporcionar l’atenció mitjançant altres vies; és el que anomenem Teleassistència (Telecare). De moment, la gran part d’atenció mèdica de l’EM té lloc a clíniques i hospitals i la majoria de serveis obliga al pacient a desplaçar-se per visitar l’especialista. Les noves tecnologies poden proveir al pacient de diferents serveis d’atenció amb l’objectiu de millorar la gestió de la malaltia des d’un punt de vista mèdic. A continuació, s’exposen alguns exemples:
  • Alarmes i sensors a casa de l’afectat que permetin una vida independent i estiguin vinculats a un centre de trucades en cas d’accident.
  • Consultes i trobades entre especialista i pacient a través de vídeo.
  • L’accés del pacient al registre mèdic electrònic, que permet la gestió de la malaltia de manera més independent.
  • Les apps mòbils especialitzades en EM que poden ajudar a controlar el tractament de la malaltia (anotacions dels símptomes i canvis en l’evolució de l’EM, agenda de cites amb els especialistes, possibilitat d’intercanviar informació amb el metge, etc.).
Enllaç al document original: Information, technology and MS. MS in focus, Multiple Sclerosis International Federation (MSIF), 2014 [accés: 10 de març de 2014]. Disponible a: http://www.msif.org/includes/documents/cm_docs/2014…
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!