Higiene postural i ergonomia per a persones cuidadores en mobilitzacions i transferències bàsiques
La mobilitat de les persones amb EM és un dels aspectes més delicats de la seva atenció i és vital que les persones cuidadores realitzin mobilitzacions segures, garantint el benestar de la persona atesa.
El 30% de les persones amb esclerosi múltiple requereixen atenció a causa de la seva discapacitat i el 80% de l’atenció, la proporcionen persones cuidadores informals no remunerades. La persona cuidadora mitjana té una relació cònjuge/parella amb la persona amb EM i ofereix més de 4 hores diàries d’atenció durant molts anys. La naturalesa física, emocional i intensiva del temps de dedicació sovint perjudica la salut física i emocional de la persona cuidadora. El personal professional de neurorehabilitació ha de ser conscient de l’alt risc de càrrega per aquestes persones, avaluar les seves necessitats i crear intervencions adequades que ajudin a minimitzar-la.
El 80% de les atencions a persones amb EM, les ofereixen persones cuidadores informals no remunerades.
Un dels aspectes més delicats de l’atenció i la cura de les persones amb discapacitat és la seva mobilitat. D’una banda, és fonamental per a la salut de la persona amb EM per l’important risc que suposa la manca de mobilitat a les articulacions, la pell, la circulació i, fins i tot, la digestió i la respiració. D’altra banda, cal fer les mobilitzacions correctament per garantir el benestar de la persona que està cuidant. Una postura dolenta o un mal moviment a l’hora de fer una maniobra amb una persona amb dificultats de mobilitat, pot ser l’origen d’un problema de salut per a la persona cuidadora.
Higiene postural de la persona cuidadora
És important aprendre a realitzar correctament les mobilitzacions i transferències, ja que en cas contrari podem provocar lesions a la persona cuidada, però també hi ha risc de danyar el nostre propi cos. Per això, és important l’ús adequat dels nostres mecanismes corporals, de manera que ens ajudin i facilitin la nostra activitat.
La musculatura més potent del cos és la de les cames. Aquests músculs són els que ens mantenen drets, els que ens ajuden a pujar i baixar escales, els que carreguen tot el pes del cos i els que més actuen quan mobilitzem o traslladem a una altra persona. A més, convé recordar que hi ha dues zones susceptibles de lesió a les persones cuidadores que realitzen aquestes accions, com la zona cervical i la lumbar.
Depenent de quin moviment s’hagi de fer, haurem d’adoptar unes tècniques o unes altres, però sobretot cal recordar la posició prèvia a la mobilització:
- Esquena dreta, recta.
- Abdomen en contracció, col·locant bé la pelvis.
- Cames separades per tenir bona base de sustentació, peus ben recolzats avançant-ne un en direcció al moviment.
- Flexió de malucs i genolls, per carregar el pes amb la musculatura de les cames, sobretot amb els quàdriceps.
- Bona premsa manual, és a dir, agafar fermament amb les mans (no només utilitzant els dits, sinó tot el palmell de la mà).
- Contacte ocular constant amb la persona per evitar caigudes, detectar gestos d’esforç o de dolor.
La persona a mobilitzar ha d’estar tan propera com sigui possible al nostre cos i, respecte a l’altura del llit, és ideal que permeti tenir cura sense doblegar l’esquena (aproximadament, a l’altura del maluc). Cal evitar en tot moment que la persona utilitzi el nostre coll com a punt de subjecció.
Mobilitzacions i transferències
És important saber com podem ajudar correctament una persona a moure’s quan no ho pot fer de manera independent.
- Mobilitzacions: Són moviments que es realitzen sobre una mateixa superfície, implicant canvis de posició o de situació, com canviar de posició al llit o corregir la postura quan la persona està asseguda.
- Transferències: Són moviments que impliquen passar d’una superfície a una altra, com passar del llit a la cadira de rodes o de la cadira al cotxe.
Perquè qualsevol mobilització o transferència resulti més fàcil i per evitar lesions cal tenir en compte el següent:
- Abans de fer la mobilització o transferència, confirmar que és l’adequada i que no està contraindicada.
- Conèixer les capacitats i el grau de col·laboració de la persona que mobilitzarem o transferirem.
- Comunicar-se amb la persona a mobilitzar perquè l’acció sigui coordinada. Abans de realitzar qualsevol mobilització o transferència, és imprescindible informar la persona de la maniobra que es realitzarà i dels seus passos i demanar-ne la col·laboració activa.
- Frenar el llit o la cadira de rodes abans de fer la mobilització o transferència.
- A l’hora de fer transferències en què es mogui el tronc de la persona, procurar que miri cap al pit, per tal de flexionar el coll i no provocar cap lesió.
- S’ha de buscar el màxim contacte del palmell de la mà, evitant fer massa pressió amb els nostres dits i fer mal.
- Usar recursos tècnics per fer les transferències més còmodes: taules, disc giratori o diferents menes de grua. En molts casos, redueixen considerablement l’esforç de la persona cuidadora.
- Realitzar les maniobres a una velocitat adequada, evitant fer-les de forma brusca.
És important promoure l’autonomia. Així, sempre hem de propiciar la participació activa més gran possible de la persona, donant només l’ajuda necessària per permetre-li realitzar l’acció. Cal evitar caure en l’error de fomentar una actitud cada cop més passiva en la persona, encara que es vulgui estalviar temps.
Referències:
- Hillman L. Caregiving in multiple sclerosis. Phys Med Rehabil Clin N Am. 2013 Nov;24(4):619-27. doi: 10.1016/j.pmr.2013.06.007. PMID: 24314680.
- Silvia C. y cols. An ergonomic comparison between mechanical and manual patient transfer techniques, 2002, Work, 19(19-34).
- Dotte, Paul. (1999): Método de manutención manual de los enfermos. Ergomotricidad en el ámbito sanitario, generalidades y educación general específica (Tomo I. 5ª edición). Barcelona: editorial Springer-Verlag Ibérica, D.L.
- Dotte, Paul. (1999): Método de manutención manual de los enfermos. Ergomotricidad en el ámbito sanitario. Aplicaciones clínicas (Tomo II. 2ª edición). Barcelona: editorial Springer-Verlag Ibérica, D.L.
- Guía práctica para cuidadores. Federación de asociaciones de esclerosis múltiple de Andalucía. Fedema.
- Guía “Cuidando EM”. Asociación de esclerosis múltiple onubense.
Escrit per Noemi Martínez Lerín, fisioterapeuta de la Fundació Esclerosi Múltiple
Heu d'iniciar la sessió per comentar.
Tens un compte? Inicia la sessió ara!
Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!