Grups d’Ajuda Mútua (GAM): de quina manera poden ajudar?

Una de les activitats més recomanables per a persones amb esclerosi múltiple és la participació en Grups d’Ajuda Mútua, on s’hi poden compartir experiències per afrontar millor moltes de les particularitats de la malaltia.

Els Grups d’Ajuda Mútua estan formats per persones amb uns mateixos problemes que es reuneixen de manera periòdica i voluntària per compartir les seves experiències, coneixements i sentiments relacionats amb el tema que tenen en comú. Sovint s’organitzen amb el suport d’una entitat social o amb el recolzament d’algun professional de la salut o de l’àmbit social.

Diverses enquestes i estudis demostren que aquesta activitat té un efecte positiu en les persones amb esclerosi múltiple. Participar en un grup d’ajuda mútua pot aportar diferents beneficis:

 • Augment de coneixements relacionats amb la malaltia, els símptomes i els diferents tipus de tractaments.
 • Obtenció de coneixements sobre serveis i prestacions socials i de salut.
 • Potenciació de la capacitat i les habilitats de la persona per enfrontar-se a les dificultats.
 • Ampliació de les seves xarxes socials.
 • Prevenció de situacions d’aïllament i millora de l’estat d’ànim.

El grup és periòdic i els membres acorden la freqüència de les reunions i la durada d’aquestes. Els participants també escolliran a un líder que moderi el desenvolupament de les sessions i que faciliti el tractament dels temes acordats.

Per altra banda, és important tenir present que pel bon funcionament del grup es requereix l’assumpció d’unes normes mínimes: confidencialitat, respecte mutu sense fer prejudicis i el fet que tothom hi pugui participar. Tots els membres que hi prenguin part han d’acceptar que qualsevol informació expressada pels individus del grup no pot ser, en cap cas, reproduïda fora d’aquest, encara que pugui semblar innòcua.

Abans d’apuntar-s’hi, cal que la persona estigui segura que hi vol participar i que consideri si pot ser beneficiós per a ella. A la vegada, és important tenir en compte si el seu perfil encaixa bé amb un grup determinat (si està pensat per a recent diagnosticats, per exemple).

Sovint també es creen Grups d’Ajuda Mútua per a pares, fills o parelles de persones amb EM per orientar-les i ajudar-les. Moltes associacions nacionals o locals compten amb la infraestructura necessària per posar en marxa un grup d’ajuda mútua i, de fet, donen suport a la realització d’iniciatives d’aquest tipus.

Font d’informació:

Resources & Support. National MS Society (2016). https://www.nationalmssociety.org/Resources-Support

2 comentaris

 1. Jordi Vallve Padrol ha dit:

  Soc diagnosticat desde el mes de noviembre pasat,tot i que vaig al centre neuroreabilitador del Más Sabater aquí a Reus,Hi ha molts moments que en sentó chof,visco sol i suposso que aixo es un repte

  1. Fundacio Esclerosi Multiple ha dit:

   Hola Jordi

   Som conscients del que suposa viure amb EM. Com saps, a Mas Sabater hi ha diferents professionals que et poden ajudar. Si creus que necessites més suport no dubtis a parlar amb nosaltres i fer-nos-ho saber.

Comments are closed.

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!