Gràcies, Coronavirus!

Un any després de la pandèmia volem compartir el que hem après del coronavirus

“Hem hagut d’aprendre a dir: “Gràcies, Coronavirus”. Amb aquestes paraules, que potser mai hauríem imaginat pronunciar, la Fundació Esclerosi Múltiple ha impulsat una campanya de sensibilització sobre aquesta malaltia neurodegenerativa amb la que hi conviuen més de 9.000 persones a Catalunya.

La FEM ha transmès un missatge d’agraïment a la covid-19 perquè, tot i l’impacte negatiu que la pandèmia ha tingut sobre les nostres vides, ha posat sobre la taula la importància de la ciència i de la recerca, dos aspectes clau per a la covid-19 i també per una malaltia crònica i sense cura com és l’esclerosi múltiple.  

A més, el coronavirus ha ajudat a les persones amb esclerosi múltiple a donar visibilitat als símptomes invisibles com la fatiga,  que afecten a la qualitat de vida i al benestar, i que també tenen els malalts de covid-19. “De vegades has de dir que no a anar d’excursió amb amics o a sortir a dinar perquè estàs cansat,  perquè el nostre cos, no sempre acompanya les nostres ganes de fer les coses. Hi ha dies en què el simple fet de llevar-se suposa un esforç inassolible”, explica Alba Díaz, diagnosticadad’EM fa gairebé tres anys.

Una nova via d’investigació per al tractament de l’EM

La recerca ha permès trobar vacunes efectives contra la covid-19. Una d’elles, la de BioNTech, està basada en l’ARN missatger, una tècnica que ha mostrat potencial per tractar a les persones amb esclerosi múltiple. L’estudi, en el qual hi ha participat BioNTech i la Universitat de Johannes Gutenberg, ha demostrat que després de l’aplicació d’una vacuna feta amb ARN missatger, es produïa un endarreriment de l’aparició dels símptomes y una reducció en la progressió de l’EM. De moment, aquest tractament només ha mostrat resultats positius en ratolins, però obre una nova línia d’investigació que ens situa més a prop de trobar una cura per l’esclerosi múltiple.

Rosa Masriera, directora executiva de la Fundació Esclerosi Múltiple ha destacat el fet que la recerca en la covid-19 també genera esperances en la recerca en EM.  “Per ajudar-nos a explicar els símptomes invisibles i per obrir pas a vies de recerca fins ara desconegudes hem hagut d’aprendre donar les gràcies”, ha afirmat. La carta de la Fundació adreçada al coronavirus s’ha fet pública tant a la premsa com a les xarxes socials de l’entitat.

Per no oblidar tot el que hem après quan tot això hagi passat, la Fundació ha creat el web www.elllegatdelquehemapres.es, un espai obert a tothom que vulgui compartir els aprenentatges adquirits durant aquesta pandèmia. Amb els testimonis recopilats, s’elaborarà un recull d’experiències que es dipositarà en format de llibre a la seu de l’entitat.

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!