Factors que augmenten l’espasticitat: espines irritatives

La rigidesa i els espasmes musculars són símptomes que freqüentment presenten les persones afectades d’esclerosi múltiple (EM). Aquests poden empitjorar a causa de canvis en la rutina diària com, per exemple, infeccions o problemes de bufeta. Identificar aquests factors també denominats espines irritatives és fonamental per a poder tractar-los.

A continuació, detallem una llista de possibles factors desencadenants:

1. Problemes vesicals
 • Infecció del tracte urinari: Anar al lavabo amb més freqüència, sentir dolor en orinar o la mala olor de l’orina poden indicar que es pateix una infecció del tracte urinari

 • La bufeta no es buida: La necessitat de tornar a orinar poc temps després d’haver anat al lavabo o la dificultat per a començar a orinar són signes de que la bufeta no s’està buidant. Això pot augmentar el risc d’infecció.

2. Altres problemes renals o vesicals

En cas d’infecció urinària recurrent o dolor a la part inferior de l’abdomen és aconsellable la realització de proves complementàries.
 
3. Problemes intestinals
 • Restrenyiment: Si el trànsit intestinal està alterat i el budell es mou menys del que és habitual la femta és dura i difícil d’evacuar, és possible que es pateixi restrenyiment.

 • Retenció fecal: Si el restrenyiment s’alterna amb episodis de diarrea és possible que es pateixi també retenció fecal. Això significa que una massa de femta dura roman embussada al recte.

 • Altres problemes intestinals: La femta blana, la síndrome de l’intestí irritable i altres problemes intestinals poden afectar també l’espasticitat.

4. Problemes dermatològics
 • Irritació de la pell: El frec de qualsevol material amb la pell pot provocar irritació, vermellor o ampolles. La roba cenyida, unes sabates noves o l’ús de fèrules són les causes més habituals. També pot ser un efecte secundari d’alguna medicació.

 • Lesió cutània: Els problemes de mobilitat i la dificultat per canviar de posició poden provocar que la roba, en contacte amb la pell, causi una lesió o discontinuïtat cutània. La roba cenyida accentua aquest problema i pot afectar la circulació. La pèrdua de pes també augmenta el risc. Demanar consell a un fisioterapeuta és una bona opció per prevenir aquest problema.

 • Cremades: Les cremades a la pell poden empitjorar l’espasticitat i augmenten el risc d’infecció.

 • Infeccions: Qualsevol infecció o malaltia comuna pot agreujar la rigidesa muscular i l’espasticitat. Les més comunes són les d’orina, les respiratòries i les de la boca i les dents; i les malalties més comunes són els constipats, la grip i els virus estomacals.

 • Vacuna contra la grip: La vacuna contra la grip pot provocar un empitjorament dels símptomes. Malgrat tot, aquests s’estabilitzen en poc temps.

5. Dolor i malestar
 • Incomoditat en estar estirat o assegut: Si té dificultats per canviar de posició en estar estirat o assegut pot ser que estigui incòmode com a conseqüència de la pressió excessiva en alguna part del cos. El fisioterapeuta o terapeuta ocupacional pot ajudar amb aquest problema.

 • Dolor nou o inexplicable: Quan existeix un dolor nou o que no se sap d’on prové cal acudir al metge. Ell pot prescriure medicació o realitzar proves específiques si ho considera pertinent.

6. Altres factors desencadenants
 • Fatiga excessiva: La fatiga pot empitjorar temporalment els símptomes de l’EM. Aquesta pot estar causada pel cansament físic, l’esgotament mental o la dificultat per dormir. Tot i que els símptomes solen atenuar-se quan els nivells d’energia milloren, és important gestionar la fatiga i alentir el ritme de vida.

 • Temperatures extremes: Tenir massa calor o massa fred pot agreujar la rigidesa i els espasmes de manera general.

 • Problemes emocionals: És important conèixer-se a un mateix i ser conscient de les emocions pròpies ja que aquestes poden influir en el curs de l’EM. L’estrès o l’ansietat poden agreujar els símptomes de la malaltia. S’ha de considerar l’ajuda d’un psicòleg o d’un altre especialista.
Si aquestes espines irritatives es tracten adequadament és possible que no sigui necessari l’ús de medicació; en el cas, però, de no ser tractades, poden aparèixer problemes secundaris com escurçaments musculars, dolor, etc.
 
Accés al document original:


Spasticity triggers http://support.mstrust.org.uk
Disponible a: http://support.mstrust.org.uk/file/spasticity-triggers.pdf
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!