Exercicis pràctics d’estiraments per a les persones amb esclerosi múltiple

És molt important que qualsevol afectat d’esclerosi múltiple faci exercici físic de manera freqüent. L’activitat física no només ajuda a mantenir un cos saludable i a prevenir altres malalties, sinó que també pot evitar o millorar certs aspectes relacionats amb l’esclerosi múltiple. Perquè això sigui possible, les pràctiques més útils i comunes són els estiraments i la relaxació. A continuació, exposem els cinc aspectes que han de treballar i practicar les persones que pateixen esclerosi múltiple per progressar positivament en el desenvolupament de la malaltia.

1. Flexibilitat: consisteix a estirar els músculs i els tendons per treballar els moviments regulars de les articulacions. Els estiraments són bàsics per evitar la rigidesa i la pèrdua de mobilitat. Si no es treballa aquest aspecte, les articulacions es poden tensar i provocar contractures i forts dolors.
2. Enfortir: significa augmentar la força dels músculs. Treballar aquest aspecte és fonamental, ja que la pràctica d’aquests exercicis pot disminuir la fatiga, un dels principals símptomes de l’esclerosi múltiple. Per exercitar els músculs, les activitats més fàcils i comuns són aixecar peses, empènyer contra una paret o estirar gomes elàstiques.
3. Resistència: s’exercita mitjançant activitats aeròbiques perquè el cor i els pulmons treballin i millorin el seu funcionament. D’aquesta manera, es poden prevenir malalties relacionades amb el cor i també contribuir a mantenir el pes i el nivell adequat de colesterol. Les pràctiques més usuals per treballar la resistència són caminar, anar en bicicleta i nedar.
4. Equilibri i coordinació: el desenvolupament d’aquestes qualitats és beneficiós per millorar l’estabilitat i confiança a l’hora de realitzar moviments perquè aquests siguin correctes i segurs, i així, prevenir lesions innecessàries. Aquestes habilitats es treballen mitjançant exercicis concrets, normalment sota les ordres d’un especialista.
5. Relaxament: els exercicis de relaxació són vitals per als afectats d’esclerosi múltiple, ja que ajuden a disminuir la tensió i el cansament, tant físic com mental. Les activitats per relaxar-se poden variar segons la persona. De vegades, n’hi ha prou amb respirar profundament o estirar-se i escoltar música tranquil·la.
Finalment, és molt important tenir en compte algunes precaucions quan es realitzi exercici; sobretot si es pateix esclerosi múltiple. És convenient fer les activitats físiques a una temperatura agradable, no gaire elevada, tot evitant el sobreesforç. En cap cas s’ha de forçar l’exercici si es nota algun tipus de dolor.
A la pàgina www.vivirconem.com es poden trobar diferents vídeos que mostren exemples d’exercicis de rehabilitació per tractar l’espasticitat, així com altres símptomes associats a l’EM.
 
Font d’informació:
Ejercicios Prácticos de Estiramiento para las Personas con Esclerosis Múltiple. Un Manual Illustrado. National Multiple Sclerosis Society. 2002 [accés 21 de novembre de 2012]. Disponible a: https://www.nationalmssociety.org/NationalMSSociety/media/MSNationalFiles/Brochures/Brochure-Ejercicios-Practicos-de-Estiramiento-para-las-Personas-con-Esclerosis-Multiple.pdf
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!