Estudis demostren que les persones amb EM no tenen més risc de contraure la covid-19

Les vacunes per la covid-19 són compatibles amb els tractaments per l’esclerosi múltiple i els experts recomanen la vacunació per poder garantir una bona resposta immunitària

Dia Nacional EM

Com impacta la covid-19 en les persones amb esclerosi múltiple? Existeix un major risc de contagi? En cas de contraure el virus hi ha un pitjor pronòstic? Són els principals dubtes que han tingut les persones que tenen aquesta malaltia neurodegenerativa en els últims mesos.

“Segons estudis recents, pel fet de tenir esclerosi múltiple no hi ha un augment del risc de patir el nou virus en comparació amb la població general”, ha assegurat el Dr. Montalban, cap del servei de Neurologia-Neuroinmunologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron i director del Cemcat, en la ponència que ha donat el tret de sortida a la jornada online organitzada per la Fundació Esclerosi Múltiple i el Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat) amb motiu del Dia Nacional de l’EM.

“Sí que és cert que les persones amb EM que tenen un curs progressiu de la malaltia, les que tenen altres patologies com l’obesitat, la hipertensió o la diabetis, o les persones grans i els homes, tenen més risc de desenvolupar formes greus en cas de tenir el virus”, ha afegit. Segons ha explicat el Dr. Montalban, un 90% de les persones amb EM del Cemcat que han tingut covid entre març i novembre han passat la malaltia de forma lleu.

Pel que fa a les vacunes per a la covid-19 que en breu arribaran al nostre país, el Dr. Montalban ha explicat que no tenen perquè haver-hi incompatibilitats amb els tractaments per l’EM. Finalment, el doctor ha recomanat la vacunació a les persones amb EM i ha defensat la seguretat de les vacunes.

 

La tecnologia, nou paradigma en el maneig de l’EM

 

En els últims anys, la introducció de les noves tecnologies ha influït en la pràctica sanitària en general i la mèdica en especial, millorant la comunicació entre el pacient i el professional sanitari alhora que facilitant el diagnòstic i el maneig de les malalties, com és el cas de l’esclerosi múltiple. La pandèmia de la covid-19 ha actuat com a catalitzadora en la consolidació del que anomenem telemedicina, que en els darrers mesos ha fet evolucionar el procés convencional d’atenció al pacient.

Precisament sobre aquest darrer punt s’ha centrat la taula rodona que ha seguit a la ponència del Dr. Montalban i que ha estat conduïda per la periodista Montse Vidal. La taula rodona ha comptat amb la intervenció de la Rosa Masriera, directora executiva de la Fundació Esclerosi Múltiple; Marina González, infermera de la Unitat de Neuroimmunologia i EM de l’Institut Biomèdic de Girona; Àlex Rovira, cap de la secció de Neuroradiologia de la direcció clínica de diagnòstic per imatge i medicina nuclear de l’Hospital de la Vall d’Hebron i Marta Figueras diagnosticada d’EM.

“Des de la Fundació, hem hagut de fer un ràpid esforç de readaptació. La tecnologia no només ens ha permès seguir atenent a les persones amb EM, sinó que, de cara al futur ens permetrà arribar a les persones que, per motius geogràfics, econòmics o per l’evolució de la seva malaltia, no es podien desplaçar als nostres centres. El que tenim clar ara és que aquest model d’assistència ha arribat per quedar-se ”, ha explicat Rosa Masriera, directora executiva de la Fundació Esclerosi Múltiple, que ha matisat la seva voluntat que a partir d’ara hi hagi un model híbrid en què es combini la rehabilitació telemàtica amb la presencial. A més, ha volgut destacar la importància de les apps i altres eines tecnològiques per fer un bon seguiment de la malaltia, rebaixar la seva càrrega i millorar l’autonomia de les persones qui la pateixen.

“La tecnologia ens ha permès estar presents quan no podíem estar-ho físicament, però també és cert que té les seves limitacions. És adient per a les visites de seguiment, però no pas per les de diagnòstic, ni les anuals, ni molt menys per a casos d’emergència. En aquest sentit, encara hi ha moltes barreres que hem de superar, ja que no sempre és accessible per a tothom i existeixen problemes de connexió”, ha assegurat Marina González, infermera de la Unitat de Neuroimmunologia i EM de l’Institut Biomèdic de Girona. González també va presentar durant la jornada les noves aplicacions de futur amb les que s’està començant a treballar i que poden ajudar a les persones amb EM.

Segons Marta Figueres, que té el diagnòstic d’EM des de fa 3 anys, “la rehabilitació online ha estat molt útil perquè ha permès evitar un empitjorament dels símptomes de la malaltia. Tot i així, les sessions presencials són insubstituïbles, ja que ens manca el caliu i l’empatia que rebem dels metges. Hem de trobar un equilibri entre els dos mons.”

Per la seva banda, el Dr. Álex Rovira, ha volgut destacar la importància de la ressonància magnètica com “una altra tecnologia que ja fa anys que utilitzem i que juga un paper clau a l’hora de fer un diagnòstic precís i precoç de l’EM. De fet, gràcies a la seva introducció, s’ha reduït en un 68% el temps de mitjana des del desenvolupament dels primers símptomes fins als diagnòstic”.

Tots els experts coincideixen en què la tecnologia ha permès una millora del diagnòstic de l’esclerosi múltiple i també fer un seguiment més acurat de la seva evolució, fets que acaben repercutint positivament en el dia a dia de les persones amb EM.

 

Si et vas perdre la jornada, pots veure el vídeo.

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!