Estratègies per superar les dificultats per cuinar amb esclerosi múltiple

Les persones amb esclerosi múltiple poden experimentar una sèrie de dificultats quan porten a terme activitats de la vida diària. Una activitat tan quotidiana com cuinar pot suposar un veritable repte.

Mantenir una bona alimentació i, per tant, cuinar de forma adequada, és vital per conviure amb l’esclerosi múltiple de la millor manera possible. A la cuina, les persones amb EM han de fer front a la falta d’energia i a les limitacions físiques i cognitives. Com es poden superar aquests obstacles?

En cas de tenir esclerosi múltiple, és habitual que certes capacitats es vegin limitades i suposin un obstacle per fer activitats quotidianes. De totes maneres, minimitzar aquestes dificultats està a l’abast de tothom i sempre es poden trobar solucions per superar-les. Fer petits canvis d’hàbits pot suposar una gran diferència.

Minimitzar aquestes dificultats està a l’abast de tothom i sempre es poden trobar solucions per superar-les. Fer petits canvis d’hàbits pot suposar una gran diferència

Cuinar és una activitat fonamental, no només per aconseguir una dieta sana, sinó també perquè les persones amb esclerosi múltiple tinguin energia i convisquin amb la malaltia de la millor manera possible. Quines estratègies es poden posar en marxa per superar els obstacles i cuinar amb èxit?

1. Planificar amb temps

Una bona gestió de l’activitat és bàsica per evitar un cansament excessiu. Confeccionar el menú setmanal permet tenir clar què es prepararà cada dia i quins ingredients es necessitaran. En aquest sentit, tenir una llista de la compra a mà i anar apuntant els ingredients que falten permetrà fer la compra d’una tirada i, d’aquesta manera, estalviar feina i temps.

També s’ha de tenir en compte que portar una bona alimentació no significa fer plats més complexos, ben al contrari, es pot elaborar un menú que a la vegada sigui saludable i simple, amb pocs ingredients i fàcil de preparar.

2. Economitzar el temps i prendre-s’ho amb calma

La millor manera d’estalviar temps i minimitzar esforços és cuinar plats que es puguin guardar un temps i així cobrir els àpats de diversos dies. Per la mateixa raó, comprar menjar congelat és molt productiu. Les fruites i els vegetals es poden adquirir ja rentades i tallades, i a la carnisseria i peixateria es pot demanar que tallin els aliments al nostre gust. Aquests petits canvis poden suposar un gran estalvi de feina i energia a l’hora de cuinar.

Per facilitar el procés, pot ser de gran ajuda incloure l’activitat de cuinar en la planificació setmanal i realitzar-la quan el nivell d’energia sigui alt o quan estiguem acompanyats. És important racionalitzar el temps: no s’han de gastar totes les energies cuinant i s’ha de demanar ajuda sempre que es necessiti.

Per tal de minimitzar esforços, s’ha d’intentar cuinar plats que es puguin guardar un temps i organitzar-se per cuinar quan el nivell d’energia sigui alt

Introduir petits canvis com reunir tots els utensilis i ingredients abans de cuinar, seure en una cadira, programar el temps de cocció dels aliments amb una alarma, o recórrer a utensilis elèctrics en lloc de manuals (com els robots de cuina) ens facilitarà l’activitat. Si algun dia la fatiga és molt gran i no es vol cuinar, és un bon moment per recórrer als plats precuinats, que avui dia són molt variats i es poden comprar a tots els supermercats.

3. Comprar estalviant esforços 

Un fet tan simple com categoritzar els productes de la llista pot estalviar molt d’esforç: això permet agafar els aliments per seccions al supermercat i evitar fer diversos viatges pels passadissos, fet que suposa una despesa de temps i energia innecessària.

Si el fet d’anar al supermercat i fer la compra suposa una despesa d’energia molt important, sempre es poden demanar els productes per Internet. També pot ser útil utilitzar el servei d’entrega del supermercat i així estalviar-se un viatge dur i un temps profitós.

4. Reutilitzar el menjar 

Perquè cuinar no suposi una despesa d’energia cada dia, es poden cuinar grans quantitats de menjar en una sola vegada i guardar-les per dies posteriors. El que sobra es pot empaquetar en racions grans, que poden ser útils per improvisar qualsevol dia que s’estigui molt cansat. Si sobren ingredients o menjar preparat que no se sap com reutilitzar, sempre es poden buscar noves receptes: qualsevol aliment es pot fer servir en una nova recepta que vingui més de gust i crear plats nous i originals.

Enllaç al document original:

In the kitchen with MS. Can Do Multiple Sclerosis (2017). Disponible a: https://www.cando-ms.org/online-resources/can-do-library/in-the-kitchen-with-ms

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!