Tractaments i recerca

recerca en esclerosi múltiple

Hi ha dos pilars fonamentals i complementaris en el tractament de l’esclerosi múltiple: el farmacològic i el rehabilitador.

El tractament rehabilitador pretén aconseguir una  recuperació neurològica acompanyada d’una recuperació funcional. Hi intervenen professionals de diferents disciplines que treballen coordinadament amb la persona amb EM i els seus familiars.

El tractament farmacològic ha experimentat un canvi substancial en els últims anys degut a l’aparició de nous fàrmacs que aconsegueixen modificar el curs de l’esclerosi múltiple.

El tractament modificador aconsegueix reduir la freqüència i severitat dels brots i disminuir la formació de noves lesions al cervell i a la medul·la espinal. Aquests medicaments són més eficaços si es prenen immediatament després del diagnòstic, abans que la malaltia hagi evolucionat i causat danys significatius al sistema nerviós. Hi ha tractaments de primera línia, de segona línia i de tercera línia, en funció de l’estadi de l’esclerosi múltiple.

El tractament agut accelera la recuperació dels símptomes després d’un brot però no modifica l’evolució de la malaltia a llarg termini. En els tractaments aguts es fan servir corticoides.

El tractament simptomàtic té com a objectiu tractar els símptomes que s’associen a la malaltia i millorar la qualitat de vida de les persones amb esclerosi múltiple.

 

La investigació en l’esclerosi múltiple se centra en cinc línies de forma coordinada i des de 5 disciplines que interactuen amb la malaltia:

1

La investigació genètica.

Estudia els factors genètics que predisposen a tenir esclerosi múltiple.

2

La investigació immunològica.

Algunes investigacions se centren a estudiar com interactuen entre elles les diferents cèl·lules immunològiques.

3

La investigació neurobiològica.

Se centra a investigar els processos que poden regenerar la mielina i a trobar marcadors biològics que permetin identificar l’evolució de l’esclerosi múltiple.

4

La investigació epidemiològica.

Recull dades poblacionals i les analitza per detectar diferències entre les persones que tenen la malaltia. Estudia també l’evolució de l’esclerosi múltiple.

5

La investigació ambiental.

Estudia l’exposició solar, la vitamina D, la incidència de determinats virus en alguns moments de la vida o l’hàbit de fumar com a possibles factors que podrien desencadenar l’esclerosi múltiple.