Exercicis per a persones amb esclerosi múltiple

Els exercicis moderats i regulars són efectius per tractar alguns dels símptomes de l’esclerosi múltiple. Amb aquests exercicis pots treballar les diferents parts del cos.

Guia d'exercicis per a persones amb esclerosi múltiple

Proposem una guia d’exercicis ideats per a persones amb esclerosi múltiple i que t’ajudaran a millorar símptomes freqüents de l’EM com la fatiga,  la memòria, la mobilitat i la funció muscular. Són exercicis per fer a casa i treballen diferents parts del cos.  Trobaràs des d’exercicis respiratoris, fins a exercicis de core o hipopressius i també, de braços i mans. Intenta treballar els exercicis en funció de les teves possibilitats.

Exercicis respiratoris

Respirar bé és essencial per a la salut mental, física i espiritual i si es té esclerosi múltiple encara és més important. 

Exercicis destinats a millorar l’equilibri

La pràctica d’exercicis per enfortir peus, turmells i cames pot ajudar a millorar l’equilibri, que és un dels símptomes de l’EM.

Exercicis de potenciació muscular

Si tens esclerosi múltiple, aquests exercicis et seran de gran ajuda per treballar i millorar la funció muscular.

Exercicis per mantenir la mobilitat

L’espasticitat és un dels símptomes freqüents de l’esclerosi múltiple. Si tens espasticitat prova de fer aquests exercicis.

Exercicis per extremitats superiors

Exercicis per a persones amb esclerosi múltiple que vulguin mantenir la força als braços i la coordinació a l’hora de fer activitats de la vida quotidiana. 

Exercicis de coordinació per a braços i mans

Aquests són exercicis moderats de coordinació per a persones amb esclerosi múltiple. Es recomana practicar-los davant d’un mirall.

Core

Aquests exercicis de core estan pensats per a persones amb esclerosi múltiple que necessiten enfortir la musculatura de la columna i l’abdominal.

Exercicis hipropresius

Exercicis hipopressius per enfortir la musculatura abdominal. Abans de fer-los es recomana consultrar al fisioterapeuta.

Dificultats cognitives

Un dels símptomes més freqüents de l’esclerosi múltiple són les dificultats cognitives, que es tradueixen en problemes de memòria, atenció i velocitat a l’hora de processar la informació. Et donem estratègies  per afrontar aquestes dificultats.

Pautes per a la correcta deglució

Hi ha persones amb esclerosi múltiple que tenen dificultats per empassar begudes o aliments. Et donem consells i t’expliquem les postures adequades per poder empassar millor i evitar aquests problemes que afecten la qualitat de vida.

Exercicis d’estirament per a persones amb esclerosi múltiple

Fer estiraments és fonamental per a les persones amb esclerosi múltiple. A l’hora de fer-los cal tenir en compte la temperatura que hauria de ser agradable. Els estiraments no han de produir en cap cas dolor però sí tibantor. 

Exercicis pràctics d’estirament amb un ajudant

Exercicis amb una persona que ajudarà a la persona amb esclerosi múltiple. La figura de l’ajudant és més important encara si la persona amb EM no pot moure algunes parts del cos.  Recorda que és recomanable deixar un temps de descans entre els diferents exercicis.