Esclerosi Múltiple i migranyes: Explorant el vincle que falta

Si viure amb una malaltia crònica autoimmune no fos un mal de cap suficient, molta gent que té esclerosi múltiple també está afectada per mal de cap real.

Encara que no sigui considerat com un símptoma típic de la malaltia, hi ha evidencies que els mal de caps són més freqüents en persones amb Esclerosi Múltiple (EM) que en la població en general. Encara que el tipus i severitat del mal de cap varia d’una persona a l’altra, les cefalees tensionals (dolor intens al front, als costats i darrere del cap) i les migranyes sense aura (normalment un dolor pulsatiu que afecta a un costat del cap lligat a la sensibilitat a la llum i al soroll, nàusees i irritabilitat) són les més comunes.

Per molta gent, un mal de cap és el primer símptoma d’Esclerosi Múltiple. Una enquesta realitzada a 78 persones amb la malaltia ha assenyalat que dues terceres parts van experimentar mal de caps abans que notessin alguna altra senyal de la malaltia.

La freqüència dels mal de caps també varia. Dels 78 enquestats, la meitat del grup amb EM en van tenir almenys una vegada a la setmana.
Relació entre l’Esclerosi Múltiple i les migranyes: estudis
Hi ha un vincle evident entre les migranyes i l’Esclerosi Múltiple. Un estudi realitzat a més de 100.000 persones ha trobat una associació entre les migranyes i un increment del risc d’EM. A més, un altre estudi subratlla que les migranyes són tres vegades més habituals en persones amb Esclerosi Múltiple. En la petita enquesta a 78 persones, el 43% van experimentar migranyes acompanyades de marejos, visió borrosa i tensió. Les anomenades “migranyes amb aura” semblen més habituals després d’un diagnòstic d’Esclerosi Múltiple, i per a molta gent, empitjorades amb recaigudes.
Els científics no acaben d’entendre l’enllaç entre els mal de caps i l’Esclerosi Múltiple, ja que els primers es podrien originar pels canvis cerebrals provocats per la malaltia o viceversa. Sabem, per exemple, que les migranyes són més habituals en forma de recaiguda de l’EM, i que les cefalees tensionals són més freqüents en una Esclerosi Múltiple progressiva. A més, els mal de caps en persones amb EM semblen ser més probables si hi ha afectació del tronc cerebral, particularment una lesió a la substància grisa central -una regió del cervell mitjà que juga un paper en el processament dels senyals del dolor-. Dit això, hi pot haver també alguna cosa sobre les migranyes que faci el cervell més susceptible a l’Esclerosi Múltiple. Simplement encara no ho sabem.

En cas que estigui preocupat que les migranyes siguin una senyal que l’Esclerosi Múltiple progressi, no és així. Tot i que les migranyes són més habituals en persones amb EM, aquestes no semblen estar associades amb un major risc de discapacitat o amb un augment de la càrrega de la lesió a la ressonància magnètica.

Claus per evitar el mal de cap
La fatiga, irritabilitat, dificultat per concentrar-se i la limitació en activitats diàries són algunes de les conseqüències dels mal de caps per un terç de les persones, mentre que un 39% d’aquestes persones necessiten descansar quan es produeixen els brots. Prendre nota del que pot provocar un mal de cap -llum brillant, sorolls forts, determinats aliments- pot ajudar a reduir la freqüència i la severitat dels brots. A més, algunes dones han notat un patró mensual a les migranyes, que pot estar vinculat als períodes de menstruació. De totes maneres, sempre és recomanable discutir el problema amb el doctor, ja que aquest podrà donar recomanacions per alleugerir el dolor de mal de cap.

Accés al document original:
MS and Migraines: Exploring the Missing Link. Disponible a: http://www.livinglikeyou.com/en/stories/detail/ms-and-migraines-exploring-the-missing-link

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!