Todo lo que hay que saber sobre les resonancias magnéticas y la esclerosis múltiple

La resonancia magnética (RM) es una prueba de imagen que permite obtener información detallada sobre la estructura del cerebro, la médula espinal y otras partes del cuerpo. A diferencia de los rayos X o de la tomografía computarizada, no emite ninguna radiación. Hoy por hoy se considera como la técnica más sensible y más minuciosa para diagnosticar la esclerosis múltiple (EM) y para monitorizar su evolución.

Funcionament de la ressonància magnètica

La ressonància magnètica mesura el contingut d’aigua dels teixits del cos humà gràcies a l’aplicació de camps magnètics. De forma molt breu, l’aplicació de camps magnètics genera moviment i canvis de senyal en els protons d’hidrogen (principal component de l’aigua); aquest senyal serà recollit per l’aparell de RM i un programa transformarà aquest senyal en imatges. Les persones afectades d’esclerosi múltiple (EM) presenten àrees en què la mielina ha estat danyada i es produirà un senyal, i per tant, una imatge diferent en cada cas. Un neuroradiòleg expert serà capaç de detectar aquestes àrees patològiques i suggerir un possible diagnòstic d’EM.

Utilitats de la ressonància magnètica

La RM cerebral és la tècnica més sensible per detectar la presència de lesions de característiques inflamatorio-desmielinitzants del sistema nerviós central (cervell i medul·la espinal). De fet, l’ús de la RM cerebral permet que actualment el diagnòstic d’EM sigui molt més precoç; en alguns casos es pot realitzar poc després del primer símptoma (anys enrere, es trigava una mitjana de vuit anys per diagnosticar l’EM).

Així doncs, la ressonància magnètica permet:

  • Diagnosticar la malaltia. Després de presentar un Síndrome Clínicament Aïllat (SCA, el primer símptoma de la malaltia) o qualsevol altre símptoma que suggereixi que una malaltia desmielinitzant, la presència de lesions típiques amb una morfologia i localització determinada permet establir el diagnòstic de l’EM.
  • Proporcionar informació sobre el pronòstic de la malaltia. El número de lesions en la RM cerebral inicial després del SCA pot ajudar al neuròleg a establir el risc de desenvolupar nous símptomes.
  • Proporcionar informació sobre l’activitat de l’EM i ajudar en la presa de decisions terapèutiques. El neuròleg pot recomanar un tractament o altre, o indicar quin fàrmac és més adient en cada cas en funció de l’aparició de noves lesiones en la RM cerebral i/o la presència de lesions ‘actives’ o que capten contrast.

Fer-se o no una ressonància magnètica

Sempre que es presentin símptomes suggestius d’una malaltia del sistema nerviós central, el neuròleg molt probablement recomanarà fer-se una ressonància magnètica.

Un cop el diagnòstic d’EM està establert, no és necessari fer-se més ressonàncies magnètiques per confirmar-ho.

Tot i això, per tal de fer un seguiment i monitorització i poder prendre les millors solucions terapèutiques, és possible que el neuròleg sol·liciti aquesta prova amb una periodicitat variable.

Els professionals de la salut discrepen sobre cada quan cal fer-se una ressonància magnètica. Al principi és possible que ho demanin amb més freqüència i posteriorment, segons la seva evolució, que s’espaïn una mica més.

És important que, en la mesura que sigui possible, les RM es realitzin sempre al mateix centre on es va fer prèviament, per tal de poder comparar les imatges i saber si existeixen lesions noves o no. Tot i que algunes persones poden percebre la ressonància magnètica com una prova incòmoda, és important fer-les per arribar a un bon diagnòstic i poder disposar posteriorment del millor tractament possible.

Accés als documents originals:

MRI http://www.nationalmssociety.org

Disponible a: http://www.nationalmssociety.org/Symptoms-Diagnosis/Diagnosing-Tools/MRI

Resonancia magnètica en esclerosis múltiple: la perspectiva del paciente http://www.esclerosismultiple.com Disponible a: http://www.esclerosismultiple.com/noticias/detalle.php?id_not=555

Debe iniciar sesión para comentar.

¿Tienes una cuenta? ¡Inicia sesión ahora!

¿No tienes una cuenta? ¡Regístrate ahora!

Carrito
  • No hay productos en el carrito.