És segura la reproducció assistida per a les dones amb esclerosi múltiple?

L’embaràs sol ser considerat segur per a les dones amb esclerosi múltiple (EM). Durant aquest període moltes dones experimenten una estabilització o fins i tot una millora dels símptomes de l’EM. No obstant això, de vegades es necessiten les tècniques de reproducció assistida (TRA) per tenir fills.

Aquestes tècniques semblen augmentar el risc que la malaltia es reactivi, especialment si la TRA no ha tingut èxit i si no s’aconsegueix una gestació. Els mecanismes pels quals les TRA poden provocar una reactivació de la malaltia no estan del tot clars. Els riscs de les TRA semblen estar associats amb les fluctuacions hormonals brusques (principalment estrògens), així com també amb el tipus de TRA realitzades. S’ha observat concretament que l’administració d’agonistes de l’hormona llibertadora de gonadotropina indueix la proliferació de cèl·lules immunitàries, entre altres efectes sobre el sistema immunològic, que podria provocar un augment del risc de patir un brot d’EM. Tot i això, aquestes observacions s’han de confirmar i investigar més detalladament.

D’altra banda, les dones que se sotmeten a una TRA abandonen normalment el tractament per a l’EM alguns mesos abans i estan sotmeses a un important estrès per no veure satisfet el desig de ser mares. Tot això també pot influir en la reactivació de la malaltia i el conseqüent augment del número de brots.

Existeixen diversos tipus de TRA que impliquen l’administració de diferents tractaments hormonals per aconseguir controlar el moment de l’ovulació i la posterior fecundació. Encara que s’hauria de desaconsellar l’ús d’agonistes de l’hormona alliberadora de la gonadotropina, el seu ús no està contraindicat en pacients amb esclerosi múltiple. L’elecció de la millor TRA per a cada dona dependrà de les recomanacions dels especialistes.
Com amb qualsevol elecció que s’hagi de dur a terme, és important estar ben informat per a poder analitzar els riscos i els beneficis de les opcions disponibles. També serà important discutir-ho amb un neuròleg, així com consensuar el moment idoni per fer la TRA, tenint en compte que és important intentar estabilitzar l’EM abans d’iniciar el tractament de fertilitat. Cal ser conscient que la malaltia pot empitjorar i s’han de prendre mesures que ajudin a gestionar l’aparició de possibles brots.
Accés als documents originals:
Are fertility treatments safe for women with multiple Sclerosis? http://www.everydayhealth.com/ Disponible a: http://www.everydayhealth.com/multiple-sclerosis/are-fertility-treatments-safe-for-women-with-multiple-sclerosis.aspx
Hellwig K. Pregnancy in Multiple Sclerosis. Eur Neurol 2014;72(suppl 1):39-42. Disponible a: https://www.karger.com/Article/Pdf/367640
Hellwig K and Correlae J. Artificial reproductive techniques in multiple sclerosis. Clin Immunology 2013;149:219-224.
Revisat per: Angela Vidal Neuròloga
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!