Entrenament del sòl pelvià per a bufeta hiperactiva en les dones amb esclerosi múltiple

La bufeta hiperactiva és una afectació comuna que pot produir incontinència urinària. Tot i que hi ha diversos tractaments per millorar aquests símptomes, l’entrenament dels músculs del sòl pelvià és un dels més habituals. Un nou estudi en mostra l’efectivitat d’aquest tipus d’entrenament en les dones amb esclerosi múltiple.

Al voltant del 80% de les persones amb esclerosi múltiple, experimenta en algun moment de la seva vida símptomes de bufeta hiperactiva.

Parlem de bufeta hiperactiva quan el múscul detrusor, que és el múscul que es troba a la paret de la bufeta i la contracció del qual permet l’expulsió de l’orina, provoca contraccions involuntàries durant la fase d’ompliment. Aquesta hiperactivitat produeix una necessitat urgent i sobtada d’orinar, que pot conduir a la pèrdua involuntària d’orina (incontinència urinària).

Esquema bufeta urinària (castellà)

Esquema bufeta urinària (castellà)

Una de les estratègies per millorar els símptomes de la bufeta hiperactiva és l’enfortiment del sòl pelvià. En un estudi recentment publicat a la revista American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation s’ha confirmat l’efectivitat d’un entrenament de sòl pelvià en dones, amb i sense esclerosi múltiple, i s’han mostrat els mecanismes mitjançant els quals aquest tipus d’entrenaments produeixen aquesta millora.

Els autors van fer l’estudi en dos grups de dones amb símptomes de bufeta hiperactiva de les quals 18 tenien esclerosi múltiple i 17 no. A totes elles se les va instruir per realitzar un entrenament de sòl pelvià específic que consistia a realitzar una contracció d’aquests músculs durant 15 segons cada vegada que tinguessin un episodi de necessitat urgent i sobtada d’orinar.

L’anàlisi dels resultats va mostrar que l’entrenament del sòl pelvià reduïa la pressió produïda per la hiperactivitat del múscul detrusor. Aquesta millora, tot i que en les dones amb esclerosi múltiple va ser menor, va ser significativa en ambdós grups.

Els investigadors van veure que, l’entrenament de la musculatura del sòl pelvià activava l’escorça frontal del cervell, responsable del “reflex voluntari d’inhibició urinària”, produint una millora del control conscient de la micció.

Aquest estudi mostra que aquest tipus d’entrenament de sòl pelvià és una eina potencialment útil per a les dones, amb i sense esclerosi múltiple, que pateixen de bufeta hiperactiva.

En aquest article trobareu alguns exercicis per enfortir el sòl pelvià: Exercicis per a les persones amb esclerosi múltiple

Referències:

Lúcio A, et al. The Effect of Pelvic Floor Muscle Contraction on Detrusor Overactivity Pressure in Neurogenic and Nonneurogenic Women During Urodynamic Study: A Cross-Sectional Study. Am J Phys Med Rehabil. 2019; 98(4):275-279

G. Katya Carrillo & M. Antonella Sanguineti. Anatomía del piso pélvico. Revista Médica Clínica Las Condes 2013; 24(2):185-189

Vejiga hiperactiva. Mayo Clinic.

Imagen esquema uretra extraída de wikipedia.org

Revisat per: Maria Eugènia Lacasa Andrade Fisioterapeuta. Col·legiada número 04027.
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!