Enric Riera: ‘La Relax Bag serveix perquè no deixis de fer coses per culpa de la malaltia’

L’Enric Riera viu a Manlleu, té 25 anys i pateix esclerosi múltiple des dels 12. Estudiant de 3r curs de Teràpia Ocupacional, ha dissenyat una motxilla-seient anomenada Relax Bag, molt útil per conviure amb la fatiga que pateixen moltes persones amb EM. Riera, que troba a faltar més bancs i punts de suport al carrer, vol comercialitzar la Relax Bag. Mentrestant, l’intenta millorar.

Com se li va ocórrer fabricar una motxilla-seient?

Havia de fer un treball de classe que consistia en fabricar un producte de suport de baix cost. Tinc un company de 29 anys que també pateix esclerosi múltiple. Camina amb una crossa i es cansa moltíssim. Com a afectats d’esclerosi múltiple, pensant se’ns va ocórrer fer una maleta per portar coses i que, alhora, permetés seure quan es necessités. La Relax Bag l’hem fet amb productes reciclats ja que havia de ser de baix cost.

A quin preu ha previst que es pugui vendre?

A 40 euros.

Quina nota li van posar en el treball?

Un 9.

Fa servir la Relax Bag en el seu dia a dia?

Per anar a la universitat no, però la faig servir per fer caminades. Així, dins la maleta puc portar l’aigua i el que vulgui i, quan em canso, m’aturo, bec i descanso. Hi ha un producte similar en el mercat, però el meu incorpora una innovació: el seient està encoixinat per dins. En l’altre producte, el seient consisteix en una tela forta i, si t’hi asseus gaire estona, t’acaba fent mal el cul. Aquest és més còmode. Juntament amb el meu pare, estem intentant fer-lo també amb respatller.

Li agradaria comercialitzar la Relax Bag?

Està pensada per vendre’s a les ortopèdies. Vaig estar mirant ortopèdies i, en tot l’Estat espanyol, no n’hi ha cap que tingui un producte d’aquest estil. També m’agradaria entrar en el camp d’empreses de l’esport: per exemple, la Relax Bag és útil per a gent que fa caminades. També pot ser molt convenient per anar a concerts.

Què ha fet fins ara amb la Relax Bag?

La vaig presentar en el Congrés Nacional d’Estudiants de Teràpia Ocupacional a Càceres i va tenir molt d’èxit. Tothom em va dir que la patentés i que no només era útil per a persones amb esclerosi múltiple, sinó també per a persones sanes.

Ha intentat patentar-la?

Vaig anar a informar-me i em van dir que patentar el producte valia molts diners i que, a més, no era possible perquè ja l’havia presentat. També em van informar sobre l’Startup Programme, un concurs de plans d’empresa i emprenedors, i em van convidar a participar-hi. De la Universitat de Vic es van presentar 12 projectes i se’n van triar quatre. La Relax Bag va ser un dels preseleccionats. D’aquests quatre se’n triarà un que participarà a la final de Madrid.

Els altres projectes estan relacionats amb l’esclerosi múltiple o altres malalties?

No, aquest és l’únic.

Vostè pateix EM des dels 12 anys. No és gaire comú…

No és el més habitual, però hi ha altres casos. A mi no se’m va comunicar fins els 17 anys, ja que era massa petit quan se’m va diagnosticar.

Com s’ho va prendre?

Molt malament. Vaig preguntar què era això de l’esclerosi múltiple i em van dir que era la malaltia que tenia en Miquel Martí i Pol. L’exemple no va ser gaire encertat perquè em vaig imaginar que acabaria com ell.

Ara com ho porta?

Ho porto bé. Ho explico a qui crec que ho ha de saber. Demano respecte i que no ho expliquin a ningú; entenc que sóc jo qui pateix esclerosi múltiple i qui ho ha d’explicar.

La malaltia li afecta en els seus estudis?

No, però m’afecta en el meu dia a dia. Ara em canso molt més. Vaig patir un brot de pèrdua d’equilibri, tot i que ja m’he recuperat. A l’hora de pujar i baixar escales, ho he de fer agafat d’una barana, no puc córrer i em costa caminar per passadissos estrets sense baranes, etc.

Tot i això, la malaltia li permet fer una vida normal…

Sí. Estudio i treballo. Sóc portalliteres a l’Hospital de Vic i estudio a la universitat. És el que hi ha: s’ha de tirar endavant. El dilema és si tires endavant o et quedes assegut al sofà, i aquesta última no és la solució. La Relax Bag serveix perquè no deixis de fer coses per culpa de la malaltia.

Enric Riera entrevista esclerosi múltiple

El passat dilluns, 5 de maig, vam saber que l’Enric Riera i la seva Relax Bag han quedat en segona posició entre els quatre projectes preseleccionats de la Universitat de Vic. No participarà a la final del Startup Programme a Madrid, però té l’opció de tirar endavant el projecte i formar una empresa. Moltes felicitats, Enric!

Si vols contactar amb l’Enric Riera, preguntar sobre la Relax Bag i respondre una enquesta per tal de millorar-la, aquest és el seu correu electrònic: enric.riera@uvic.cat.

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!