Enderrocar les barreres de la comunicació amb EM

L’esclerosi múltiple converteix la comunicació en indispensable i, a la vegada, pot minvar la capacitat per comunicar-se. La persona amb EM pot sentir que els altres no entenen allò que li passa i pot tenir dificultats per comunicar-ho. Per part seva, a la família, als amics o als companys de feina els hi pot costar entendre una malaltia impredictible i canviant com l’EM. La convivència amb persones amb EM pot generar, de vegades, malentesos. Existeixen mètodes per tractar de solucionar els problemes de comunicació que faciliten la convivència amb la malaltia.

Desafiaments cognitius

Els canvis de les funcions cognitives poden afectar la capacitat per comunicar-se. De fet, aproximadament la meitat de les persones afectades d’EM podran acabar patint canvis cognitius. Els més freqüents són la velocitat de processament de la informació, l’atenció complexa (parar atenció quan existeixen distraccions), la capacitat per aprendre informació nova i recordar-la, el control executiu i la fluïdesa verbal.

Aquests canvis poden passar desaparcebuts però tenen un profund impacte en la comunicació, especialment perquè s’ha comprovat que, en la majoria de casos, els afectats tendeixen a subestimar les seves capacitats cognitives. Abans que res, és imprescindible identificar-los. Sotmetre’s a una avaluació neuropsicològica si es sospita que existeixen alteracions cognitives resoldrà dubtes. Per mitigar-los, la rehabilitació cognitiva ha demostrat ser efectiva. És important també modificar la manera de comunicar-se per ser més entenedor. Saber escoltar és el primer pas per aconseguir-ho.

Aprendre a escoltar

Posar en pràctica les següents recomanacions permet millorar l’habilitat d’escoltar:

  1. Evitar fer diverses coses a la vegada quan s’escolta algú. És important posar atenció a la persona amb la que es parla.
  2. Demanar a la persona que parla anar més a poc a poc o repetir el que ha dit si no s’ha entès bé.
  3. Parafrasejar allò que la persona ha dit, especialment si està preguntant o demanant quelcom. La repetició o la reformulació ajuden a comprovar que s’ha escoltat la informació correctament i a retenir les dades més importants.

Tenir empatia amb els altres

L’empatia és essencial per assimilar allò que hem escoltat i poder respondre entenent la perspectiva de l’altra persona. Les paraules i el to escollit influeixen en la percepció que l’altre té d’allò que diem. Per exemple, si parlem per telèfon amb algú i volem interrompre’l, en comptes de dir: "he de parlar amb tu" és millor dir: "sé que ara estàs ocupat, però t’he de dir una cosa". D’aquesta manera, l’altra persona sentirà que entenem la seva situació i se sentirà més còmoda parlant. La mateixa fórmula pot aplicar-se a una petició que hem de fer. Si volem que algú ens ajudi a fer alguna tasca i la persona està fent una altra cosa, podem formular-ho de la següent manera: "Sé que ara estàs ocupat, però podries…?", indicant que tenim constància del que estava fent.

Donar l’opinió sobre els comportaments que ens molesten

És important no ometre les actituds o els comentaris de l’altre que ens molesten. No fa falta que sigui una recriminació, pot ser una descripció objectiva del que ha succeït i les conseqüències que té per a nosaltres. D’aquesta manera, evitem que l’altre s’ofengui o es posi a la defensiva.

Per ser respectuós amb l’altra persona i millorar la comunicació, abans de la nostra opinió podem expressar fórmules que indiquin empatia.

Per exemple, si una persona va prometre que aniria a buscar un medicament i no ho ha fet, és aconsellable donar la nostra opinió de la següent manera: "Quan dius que baixaràs i no ho fas…" o "Quan t’he demanat diverses vegades que em compris la medicació i dius que ho faràs, però no ho fas…" i evitar expressions del tipus: "Quan ets un mandrós…" o "Quan em menteixes…".

Hem d’especificar les conseqüències del comportament que ens ha molestat. Si allò que l’altra persona no ha fet queda sense fer o ens afecta emocionalment, hem de dir-ho. Seguint amb l’exemple anterior: "Quan dius que baixaràs a buscar la medicació i no baixes, tinc dolors musculars" o "Quan t’he demanat diverses vegades que em compris la medicació i no ho fas, em sento ignorat".

Pot ser que aquests incidents no siguin fets aïllats, sinó part d’una actitud criticable. Per donar la nostra opinió, podem utilitzar les fórmules que hem exposat prèviament. Fer saber a l’altra persona que tenim constància de la seva situació ajuda a reforçar el discurs.

Demanar canvis de manera positiva

Si certes actituds ens molesten, és lícit demanar que les canviïn. Després de donar la nostra opinió, podem demanar de manera positiva a la persona que canviï el seu comportament i informar de les conseqüències que aquest canvi tindria per a nosaltres. Per exemple, podríem formular-lo de la següent manera: "Si poguessis baixar a buscar la medicació, em trobaria millor i t’ho agrairia".

D’aquesta manera, posant en conjunt tota la informació detallada prèviament: "Sé que tens moltes coses al cap, però quan t’oblides d’anar a buscar la meva medicació, em trobo malament i tinc dolor. Si poguessis anar a buscar la medicació quan t’ho demano, em trobaria millor i realment t’ho agrairia".

La comunicació és un intercanvi d’informació en el que l’empatia juga un rol fonamental. L’EM pot provocar que les persones que la pateixen i el seu entorn aixequin barreres que impedeixen la comunicació per la dificultat d’entendre la perspectiva de l’altre. Tanmateix, amb claredat i empatia podem enderrocar aquestes barreres.

Referència:

MS and Cognition https://www.msif.org/ Disponible a: https://www.msif.org/wp-content/uploads/2014/09/MS-in-focus-22-Cognition-English1.pdf

Revisat per: Sylvia Lara Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya (col·legiada nº 22.110)

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!

Cistella
  • No hi ha productes a la cistella.