Els efectes de la música en l’esclerosi múltiple

25 assaigs clínics recolzen l’eficàcia de les intervencions musicals per a millorar l’estat d’ànim, depressió, qualitat de vida, recuperació funcional i capacitats neuromotores, a més de senyalar l’absència d’efectes secundaris en l’aplicació de la teràpia esmentada.

Els canvis d’humor i les depressions són afeccions comunes en trastorns neuronals amb una taxa de prevalença que va del 20% al 50% en persones amb vessaments, esclerosi múltiple i Parkinson. No obstant això, aquestes condicions reben sovint un tractament inferior a la pràctica clínica i afecten de manera negativa la recuperació funcional, l’adherència al tractament, la qualitat de vida i, fins i tot, el risc de mortalitat.
 
Hi ha una gran quantitat d’evidències dels efectes de la musicoteràpia. A més, algunes investigacions analitzen la repercussió i l’efectivitat que tenen en els canvis d’humor, les emocions, depressions i activitats diàries.
 

Musicoteràpia

Tenint en compte que la música afecta diverses zones del cervell relacionades amb les funcions emotives, motivadores, cognitives i motores, les intervencions musicals s’han utilitzat per incrementar el funcionament cognitiu, emocional i neuromotor.
 
Amb relació als trastorns neuronals, la musicoteràpia pot fomentar una recuperació funcional i millorar l’estat d’ànim, el procés de socialització, motivació i la depressió. Bona part de les intervencions musicals s’usen en la pràctica clínica tenint en compte que la majoria de les actuacions es basen en una combinació de tècniques de rehabilitació i relacionals. A més, escoltar música sembla ser una pràctica freqüent en les rehabilitacions neurològiques.
 
A causa dels possibles efectes secundaris dels tractaments farmacològics emprats en depressions, la musicoteràpia i l’ús de continguts musicals pot representar un suport vàlid per a reduir els símptomes de depressió, millorar l’estat d’ànim i l’adherència al tractament, al mateix temps que pot contribuir a una recuperació funcional.
 
Es precisa una definició més rigorosa i clara dels enfocaments musicals amb l’objectiu de millorar la qualitat de la investigació en musicoteràpia i per a enfocar-se en el paper específic que les intervencions musicals tenen en símptomes psicològics del camp de la neurologia.
 
 
Referència
Effects of music and music therapy on mood in neurological patients. World Journal of Psychiatry, març 2015. Disponible a: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4369551/
 
Revisat per: Sara Navarro Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya (col·legiada nº 23.565)
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!