Els beneficis d’una dieta vegana baixa en greixos per a l’esclerosi múltiple

Seguir una dieta vegana baixa en greixos pot millorar la qualitat de vida i l’estat d’ànim de les persones amb esclerosi múltiple, segons indiquen diversos estudis.

Una alimentació saludable és un pilar indispensable per a una millor qualitat de vida amb esclerosi múltiple. L’elecció de seguir una dieta vegana no ha d’estar enfrontada a seguir uns hàbits saludables compatibles amb l’EM. Les dietes baixes en greixos poden aportar beneficis i ajudar a mantenir un pes adequat, tot i que no hi ha cap recepta màgica. El fet és que no hi ha cap dieta que pugui beneficiar tothom. 

La dieta vegana per l’esclerosi múltiple

Diversos estudis han analitzat els efectes positius d’una dieta vegana baixa en greixos per l’esclerosi múltiple. Un d’aquests és l’estudi de l’Oregon Health & Science University. Durant 12 mesos, l’estudi va mesurar els indicadors de la malaltia en un grup de participants que va seguir la dieta i en un grup de control que no la va seguir. Aquells que es van sotmetre a l’anomenada dieta McDougall, basada en fècules, verdures i fruites, i que exclou els aliments d’origen animal, van mostrar menys fatiga i més energia i a l’altre grup de participants. Malgrat que no es van trobar diferències en la taxa de recaiguda d’ambdós grups, els seguidors de la dieta van declarar sentir-se millor i el seu estat de salut ho demostrava.

L’estudi va mesurar una sèrie de símptomes. Per exemple, les lesions cerebrals, la taxa de recaiguda, la discapacitat provocada per la malaltia, els nivells de colesterol i el pes en persones amb EM remitent-recurrent, la forma més comuna d’esclerosi múltiple (85% del total).

Aquells que es van sotmetre a l’anomenada dieta McDougall, basada en fècules, verdures i fruites, i que exclou els aliments d’origen animal, van mostrar menys fatiga i més energia.

Beneficis d’aquesta dieta en persones amb esclerosi múltiple

La dieta que van seguir els participants porta el nom del seu creador, el Dr. John McDougall. La dieta McDougall se centra en el consum de fècules, fruites i verdures i descarta la carn, el peix i els productes làctics. Alguns dels beneficis que s’han pogut observar als diferents estudis són:

  • Increment d’energia

La fatiga és el símptoma més comú de l’EM. Les tasques del dia a dia poden convertir-se en veritables desafiaments i perjudicar la qualitat de vida dels que hi conviuen. Fins a un 50% de les persones de l’estudi de l’Oregon Health & Science University va experimentar una millora en la fatiga i un augment de l’energia, però la mostra era relativament petita i es necessiten estudis de major envergadura per analitzar els beneficis a gran escala.

  • Pèrdua de pes

Les persones que van seguir la dieta van perdre una mitjana de 7 kg. En perdre pes, van disminuir les possibilitats de desenvolupar problemes de salut com hipertensió arterial, diabetis, etc. La comorbiditat pot influir en la progressió de l’EM.

  • Nivells saludables de colesterol

En alguns estudis, la mitjana global de colesterol es va reduir en 16 punts, mentre que el colesterol de lipoproteïna de baixa intensitat, conegut com a colesterol “dolent”, va disminuir 12 punts. En altres, els biomarcadors per predir el risc cardiovascular van millorar a curt termini.

  • Sentir-se millor

Els seguidors de la dieta McDougall, en general, van donar una puntuació més alta a la seva qualitat de vida i al seu estat d’ànim que aquells que no van seguir la dieta. Aquesta alimentació pot portar a eliminar hàbits perjudicials com menjar ràpid. I amb aquests, altres malalties associades a la mala alimentació.

Limitacions dels estudis

Malgrat les millores evidents que aquests estudis presenten, no s’han trobat diferències en les lesions cerebrals causades per l’EM en ressonància magnètica, la taxa de recaiguda o la discapacitat provocada per la malaltia. També cal assenyalar que el nombre de persones participants en aquests estudis és reduït, i que són necessaris més estudis amb mostres més àmplies de participants per extreure millors conclusions.

L’esclerosi múltiple es desenvolupa de manera diferent en cada persona. En cas de voler fer un canvi de dieta, és important consultar-ho amb el metge especialitzat.

Referències:

Weighing the Benefits of a Low-Fat Vegan Diet for MS. Everyday Health (2017). Disponible a: http://www.everydayhealth.com/multiple-sclerosis/diet/weighing-benefits-low-fat-vegan-diet-ms/

People with MS benefit from low-fat diet. Medical News Today (2019). Disponible a: http://www.medicalnewstoday.com/releases/276275.php

McDougall Diet and MS. Multiple Sclerosis News Today (2018). Disponible a: https://multiplesclerosisnewstoday.com/living-with-ms/ms-diet-nutrition/the-mcdougall-diet/#:~:text=The%20McDougall%20diet%20is%20a,diet%2C%20a%20study%20has%20shown.

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!