El trastorn afectiu estacional en els pacients amb esclerosi múltiple

L’esclerosi múltiple pot afectar l’estat d’ànim i augmentar el risc de depressió i ansietat. El trastorn afectiu estacional és una de les formes comunes de depressió en pacients amb EM.

No és estrany per als pacients amb Esclerosi Múltiple estar familiaritzats amb els daltabaixos emocionals, donat que s’enfronten a ells amb freqüència; per exemple, quan experimenten símptomes nous o recaigudes.
Entre les diverses formes que pren el trastorn depressiu, s’observa que el trastorn afectiu estacional (TAE) es comú en els pacients amb EM.

Símptomes del trastorn afectiu estacional

El TAE és un tipus de depressió condicionada per l’estació de l’any. Generalment, comença a la tardor i persisteix durant els mesos d’hivern. Els símptomes acostumen començar a aparèixer a mesura que les hores de llum es redueixen i el clima es torna fred, i  l’impacte en l’ànim s’agreuja al llarg de l’estació.
Com en altres formes de depressió, les persones que l’experimenten poden patir fatiga, pèrdues d’interès en les activitats que abans gaudien, canvis en els hàbits alimentaris i de son (increment o disminució) i pensaments depressius recurrents i fins i tot d’autolesió. Si detectes algun d’aquests símptomes, cal que consultis amb el teu especialista per a prevenir un agreujament sever.

Possibles tractaments

Els tractaments recomanats per al TAE són similars als dels altres tipus de depressió. El metge pot prescriure antidepressius i/o recomanar psicoteràpia o teràpia de grup. Una diferència significativa del trastorn afectiu estacional respecte els altres tipus és que el pacient amb TAE pot beneficiar-se de la fototeràpia o teràpia de llum. Si l’especialista ho aconsella, pot fins i tot assignar-li una quantitat de temps específica d’exposició a la llum per a millorar l’ànim.

 

Accés al document original:

Feeling SAD: Seasonal Affective Disorder. Disponible a: https://blog.mymsaa.org/feeling-sad-seasonal-affective-disorder/

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!