El tractament primerenc de les formes progressives d’esclerosi múltiple redueix la progressió de la discapacitat

L’administració de Ocrevus® disminueix la progressió de la discapacitat de les formes progressives d’esclerosi múltiple, especialment si el tractament s’inicia de manera precoç.

,Es calcula que a Espanya, unes 5.000 persones són diagnosticades d’esclerosi múltiple primària progressiva (EMPP). D’altra banda, el 50% de les persones diagnosticades d’esclerosi múltiple recurrent-remitent (EMRR) deriva, amb el temps, a la seva forma progressiva (esclerosi múltiple secundària progressiva).

Fins fa uns anys, no hi havia tractaments modificadors de la malaltia (TME) per afrontar l’evolució de les formes progressives d’esclerosi múltiple. Al febrer de l’any 2018, però, es va autoritzar a Espanya el finançament del fàrmac Ocrevus® (ocrelizumab). Aquest és el primer tractament per tractar les formes progressives de l’esclerosi múltiple. Aquesta autorització es basa en dades obtingudes en tres estudis en fase clínica III (dos dels quals estaven fets sobre persones amb EM recurrent-remitent i un sobre persones amb EM primària progressiva), del programa de recerca ORCHESTRA, que va comptar amb 2.388 participants.

Últimes investigacions sobre l’ocrelizumab

En el 35è Congrés del Comitè Europeu per al Tractament i la Investigació en Esclerosi Múltiple (ECTRIMS), es van presentar resultats del seguiment a llarg termini de l’assaig clínic amb ocrelizumab (Opera I, Opera II i Oratorio). Hi van participar fins a 4.611 persones amb EM recurrent-remitent i EM primària progressiva. A més, l’abril de 2020 Roche va presentar noves anàlisis que reforcen les conclusions d’aquests estudis.

A l’assaig clínic Oratorio, entre 2011 i 2016 una part de les persones amb EM va rebre tractament amb placebo, mentre que un altre grup va rebre ocrelizumab. Després d’aquest període totes les persones que van seguir en l’estudi van rebre ocrelizumab. El tractament amb Ocrevus® durant 6 anys o més, sense haver rebut inicialment un placebo, va disminuir el risc de progressió de la discapacitat en l’EM primària progressiva. A més, es demostra que aquest efecte es manté amb el temps.

Així, els participants amb Ocrevus® van tenir una progressió de la discapacitat en les extremitats superiors un 12% menor en comparació amb els participants que van rebre placebo.

El tractament amb Ocrevus® durant 6 anys o més va disminuir el risc de progressió de la discapacitat en l’EM primària progressiva i aquest efecte es manté amb el temps.

Diagnòstic i tractament primerenc

En aquesta mateixa línia, un subgrup de participants amb EM primària progressiva que va iniciar el tractament de manera precoç va mostrar una reducció de gairebé el 50% del risc de necessitar ajuda per caminar passats 6,5 anys en comparació a les persones amb EM primària progressiva que van començar el tractament més tard. Des de la seva aprovació, més de 150.000 persones s’han tractat amb ocrelizumab. Les dades segueixen reflectint que els beneficis pel que fa als riscos són consistents i favorables. Així, es mostra una vegada més que el diagnòstic i tractament primerenc de la malaltia és fonamental.

La investigació en esclerosi múltiple no para. A la base de dades ClinicalTrials.gov es poden consultar els estudis clínics finançats amb fons públics de tot el món. Tot i que encara no hi ha un tractament que la curi, els avenços en investigació aporten canvis substancials. Especialment, en la qualitat de vida i optimisme per a moltes persones.

Referències

Nuevos datos a seis años con Ocrevus® (ocrelizumab) muestran que el inicio temprano del tratamiento reduce el riesgo de necesitar ayuda para caminar a casi la mitad en pacientes con esclerosis múltiple recurrente. Roche (2020). https://www.roche.es/es_es/comunicacion/actualidad/2020/abril/nuevos-datos-a-seis-anos-con-ocrevus—ocrelizumab–muestran-que.html

El inicio temprano de la terapia en esclerosis múltiple reduce la discapacidad. Correo Farmacéutico (2019). https://www.diariomedico.com/farmacia/hospitalaria/el-inicio-temprano-de-la-terapia-en-esclerosis-multiple-reduce-la-discapacidad.html

Revisat per: Breogán Rodríguez Col·legi de Metges de Catalunya (colegiada nº50.763)
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!