El tractament amb corticoides a l’esclerosi múltiple

És possible que, davant un brot, el metge proposi un tractament amb corticoides. Els corticoides solen ser ben tolerats, però és important que les persones amb esclerosi múltiple sàpiguen com funcionen i quins efectes secundaris poden produir.

El tipus d’esclerosi múltiple més comú és l’esclerosi múltiple recurrent-remitent (EMRR). Quan les persones amb EMRR tenen un brot, es poden trobar amb diferents recomanacions mèdiques.

Si els símptomes del nou brot són lleus, pot ser que el metge et recomani no seguir cap tractament, ja que encara que el procés pot ser lent, la recuperació serà la mateixa. Una altra recomanació pot ser fer un tractament de rehabilitació, especialment quan apareixen problemes motors.

Quan els símptomes del brot són més severs, es pot proposar un tractament farmacològic amb corticoides. Els corticoides són antiinflamatoris molt potents que aconsegueixen escurçar la durada dels símptomes, però la seva recuperació serà finalment la mateixa amb ells o sense ells. El tractament amb corticoides se sol tolerar bé, però s’han de conèixer i tenir en compte els possibles efectes secundaris.

A continuació, s’explica què són els corticoides per poder valorar, juntament amb el metge, el seu ús com a tractament.

Què són els corticoides?

Els corticoides o corticoesteroides són un tipus d’hormones produïdes per les glàndules suprarenals. Aquestes hormones tenen un paper fonamental en la regulació de diferents funcions de l’organisme.

Els glucocorticoides són un tipus de corticoide amb funcions molt diverses, com la regulació del metabolisme dels carbohidrats i la supressió de la inflamació. Quan l’activitat dels glucocorticoides endògens no és suficient, s’administren de manera artificial per a tractar diferents malalties.

Quin és el seu efecte?

En les persones amb malalties autoimmunes, el sistema immunitari ataca teixits propis i sans com si fossin virus o bacteris. En el cas de l’esclerosi múltiple, l’atac té lloc a les fibres de mielina.

Els glucocorticoides bloquegen la inflamació, reduint la producció de cert tipus de glòbuls blancs i l’alliberament d’enzims involucrats en el procés.

Quines condicions tracten?

Tracten afeccions causades per la inflamació: asma, Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC), al·lèrgies, artritis reumatoide, osteoartritis, malaltia de Crohn i altres tipus de malaltia inflamatòria intestinal, èczema i altres afeccions de la pell, tendinitis, lupus i també esclerosi múltiple.

Les persones que reben trasplantaments d’òrgans també són tractades amb glucocorticoides per evitar la reacció de rebuig.

Tipus de tractaments

Hi ha molts tipus de glucocorticoides, i s’utilitza l’un o l’altre en funció de la malaltia. Així, se sol usar cortisona per alleujar la inflamació de les articulacions, triamcinolona per a tractar afeccions de la pell, budesonida per a malalties autoimmunes que afecten el tracte digestiu i prednisona o dexametasona per a tractar al·lèrgies, artritis, asma, problemes de visió i moltes altres afeccions.

En l’esclerosi múltiple, el glucocorticoide més sovint emprat per tractar els brots és la metilprednisolona, que es pot prendre oral o per infusió intravenosa (1000 mg al dia durant 3 a 5 dies).

Efectes secundaris

A curt termini, els efectes secundaris del tractament solen ser lleus i desapareixen poc després de la seva finalització. No obstant això, algunes persones poden experimentar:

 • Gust metàl·lic
 • Indigestió, mal de panxa, malestar estomacal
 • Dificultat per dormir, insomni
 • Estat d’ànim alterat o canvis d’humor, inquietud, eufòria lleu, ansietat
 • Enrogiment de la cara
 • Apetit
 • Mal de cap
 • Palpitacions
 • Dolor de pit
 • Erupció
 • Inflamació dels turmells

El tractament pot produir canvis d’humor. És recomanable que la família i els amics estiguin informats per facilitar-los la gestió d’aquests.

En l’esclerosi múltiple no s’administra tractament amb corticoides de manera prolongada. En qualsevol cas, si cal, el neuròleg valorarà el balanç risc-benefici d’administrar corticoides repetides vegades.

Referències

What are Glucocorticoids? WebMD.

Steroids (methylprednisolone) (2017). Multiple Sclerosis Trust

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!