El tabac accelera la transició cap a l’esclerosi múltiple secundària progressiva

Un estudi ha demostrat que els pacients fumadors que van seguir fumant després del diagnòstic d’esclerosi múltiple (EM) remitent-recurrent van arribar a la fase secundària progressiva més ràpidament que aquells qui van deixar l’hàbit del tabac.

L’estudi es va realitzar a Suècia amb una mostra de 728 persones que fumaven en el moment del diagnòstic. Per a aquelles persones que van seguir fumant, la transició a EM secundària progressiva va tenir lloc a una edat mitjana de 48 anys davant els 56 anys de les persones que van deixar de fumar.

Aquests resultats confirmen que el tabac pot influir en el curs de la malaltia. Estudis anteriors havien demostrat que el fet de fumar augmenta el risc de desenvolupar EM, i accelera la progressió de la malaltia. Malgrat això, aquests estudis únicament van considerar si el pacient havia fumat en algun moment o no, i cap d’aquests estudis va avaluar l’efecte de l’abandonament de l’hàbit del tabac sobre l’evolució de l’EM.

A més, el tabac s’associa amb el desenvolupament d’altres malalties com cardiopaties o càncers. Per tant, es miri com es miri, deixar de fumar és aconsellable. Existeixen diversos programes i mètodes accessibles per a aconseguir-ho. Si vostè fuma, es recomana que consulti amb el seu neuròleg i/o metge de capçalera perquè li entreguin unes pautes de com pot abandonar aquest hàbit.

 

Accés al document original:

Revisat per: Angela Vidal Neuròloga
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!