El restrenyiment en l’esclerosi múltiple

El restrenyiment és un dels símptomes habituals entre les persones amb esclerosi múltiple. De fet, juntament amb altres símptomes com la fatiga, la manca de gana o el dolor abdominal, els problemes intestinals són freqüents en aquesta situació.

Un dels símptomes més comuns entre les persones amb esclerosi múltiple és el restrenyiment. De fet, els problemes intestinals són habituals en aquesta situació i en aquest cas, es manifesten juntament amb molèsties com la fatiga, la inflor abdominal o la falta de gana. Per saber com millorar aquesta situació, és important tenir en compte, en primer lloc, per què es dona especialment en l’esclerosi múltiple.

En aquest sentit, cal destacar que s’han identificat alguns factors que poden provocar restrenyiment en les persones amb EM. Són els següents:

 • El seu trànsit intestinal és més lent.
 • Sensibilitat reduïda del recte: fet que pot provocar menors ganes d’evacuar.
 • Manca de coordinació entre els esfínters anals.
 • Debilitat dels músculs del sòl pèlvic.
 • Problemes al recte per esforços durant l’evacuació o, en el cas de les dones que han donat a llum, el part.

D’aquesta manera, i tot sabent les possibles causes de la qüestió, és crucial tenir en compte les diverses solucions que es poden aplicar per millorar la situació de restrenyiment i intentar que desaparegui.

L’objectiu és regular els intestins i és possible aconseguir-ho amb l’adopció de diferents hàbits a la vida diària.

Consells per millorar el restrenyiment en l’esclerosi múltiple

 1. Menjar regularment: aquesta és una manera d’estimular els intestins. De fet, el moment en què hi ha més possibilitat l’evacuació és al voltant de mitja hora després d’haver realitzat algun àpat –especialment en haver esmorzat-. En aquest sentit, doncs, també cal no saltar-se’n cap, per tal que l’activitat intestinal sigui fluida.
 2. Dieta: és necessari incorporar i/o incrementar, de forma habitual, la fibra a la dieta. La fibra la podem trobar a l’exterior de les llavors, les verdures i hortalisses, la fruita fresca (pera, taronja, préssec…) els fruits secs (ametlles, nous, avellanes, pistatxos…), els llegums (mongetes, cigrons, llenties, pèsols, faves…) i els cereals integrals.
 3. Beure aigua: algunes persones amb EM intenten solucionar els problemes de bufeta tot disminuint els fluids que beuen. Així, el seu organisme, per compensar la manca de líquid, n’absorbeix encara més dels aliments, fet que incrementa el restrenyiment. Per mantenir un bon ritme intestinal, doncs, és aconsellable beure uns 8 gots d’aigua al dia.
 4. Fer exercici: ajuda a augmentar les contraccions dels músculs de la panxa, cosa que incrementa el trànsit intestinal.
 5. Fer servir la postura adequada: cal evacuar amb els genolls una mica més elevats que el maluc, inclinar-se una mica cap endavant amb la columna recta, posar els colzes que toquin els genolls i treure l’abdomen. A més, cal que s’intenti en moments en què no es tingui pressa i s’estigui còmode i relaxat.
 6. Intentar marcar una rutina: de manera que l’organisme evacuï sempre en el mateix moment del dia i es vagi regularitzant.
 7. Fer-se massatges abdominals: per tal d’activar el trànsit intestinal. Es tracta de fregar l’abdomen amb moviments circulars en el sentit de l’agulla del rellotge amb la base de la mà o el puny.
 8. Revisar els medicaments: és possible que algunes medicines que s’estan prenent per tractar els problemes de bufeta, l’espasticitat, la depressió, etc. comportin restrenyiment, també els complements de ferro en provoquen.

   

Cal afegir que solucionar el restrenyiment pot comportar també prendre alguna mena de medicament laxant, tot i que sempre amb prescripció mèdica, ja que serà l’especialista que determinarà quina és la millor manera de resoldre l’afer segons la situació de cada persona.

Accés al document original:

Managing your bowels. Multiple Sclerosis Trust, 2013. Disponible a: http://www.mstrust.org.uk/downloads/bowel-managing-your-bowels.pdf

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!