El que necessites saber sobre: drets socials i laborals de les persones amb esclerosi múltiple

En aquesta pàgina trobaràs informació sobre les ajudes i subsidis disponibles per a les persones amb esclerosi múltiple, el certificat de discapacitat i com obtenir-lo o sobre els drets laborals i la gestió de l’EM a la feina.

PDF: Treballar amb esclerosi múltiple és possible

En aquesta infografia hi trobaràs solucions per fer adaptacions en el lloc de treball davant els símptomes de l’esclerosi múltiple com la fatiga o la mobilitat reduïda, entre d’altres.

Article: Les ajudes i subsidis que es poden obtenir per l’esclerosi múltiple

Tenir esclerosi múltiple o tenir cura de persones properes que conviuen amb ella dona dret a obtenir una sèrie de compensacions. Malgrat tot, cal saber quines i en quines circumstàncies concretes es poden rebre aquestes prestacions.

Article: Què cal saber sobre el certificat de discapacitat i l’esclerosi múltiple?

El certificat de discapacitat és el document oficial de l’Estat que acredita quin és el nivell de limitació de les persones per dur a terme certes activitats. Les persones amb EM s’han de plantejar aquest tràmit, ja que aporta diversos beneficis.

Article: Discapacitat o incapacitat permanent?

Sovint hi ha dos termes que creen confusió a l’hora de tramitar una ajuda o prestació: la discapacitat i la incapacitat permanent; i és que ambdues paraules suposen un significat diferent en l’àmbit social.

Vídeo: EM i feina: guia per a persones amb esclerosi múltiple

L’esclerosi múltiple no és incompatible amb l’activitat laboral. Moltes persones amb EM poden i volen treballar. Hem de tenir en compte que el diagnòstic d’EM no implica la concessió directa del certificat de discapacitat, aquest es fa efectiu a partir del 33%.

Article: M’han diagnosticat esclerosi múltiple: puc seguir treballant?

Segons un informe de la Federació Internacional de l’Esclerosi Múltiple sobre EM i feina, massa persones amb esclerosi múltiple abandonen la seva feina abans del que seria necessari o del que elles voldrien.

Article: Com gestionar el diagnòstic de l’esclerosi múltiple a la feina

Quines dificultats comporta rebre el diagnòstic quan s’està treballant? Cal explicar-ho a la feina? Es pot demanar una adaptació del lloc de feina? Aquestes són les pautes fonamentals a seguir davant d’aquesta situació.

Article: Es pot demandar una empresa si acomiada algú perquè té esclerosi múltiple?

Si una persona considera que l’empresa l’ha acomiadada perquè té esclerosi múltiple, és el moment d’emprendre accions legals. Però abans, cal assessorar-se legalment.

Vídeo: EM i feina: guia pràctica per a recursos humans

Fatiga, problemes cognitius i de mobilitat són els principals símptomes de les persones que treballen amb esclerosi múltiple. En aquest vídeo t’expliquem quines modificacions pots fer a la teva empresa per a la inclusió laboral.

Vídeo: EM i feina: guia pràctica per a professionals sanitaris

L’abordatge eficient dels símptomes per part dels professionals sanitaris pot evitar l’abandonament laboral prematur de les persones que conviuen amb aquesta malaltia. Com fer-ho? T’ho expliquem en aquest vídeo.

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!