El personal d’infermeria: clau per detectar el deteriorament cognitiu de les persones amb EM

Els afectats d’EM pateixen una pèrdua de volum cerebral entre 3 i 5 vegades més ràpida que les persones no afectades.

Aquest mes de març es va celebrar a Madrid la IV edició de les jornades “Ilumina” organitzades per Novartis. Una de les temàtiques més rellevants de què es va parlar va ser la importància de l’evolució de l’esclerosi múltiple (EM) i la detecció precoç del deteriorament cognitiu dels afectats. En aquest sentit, es va fer èmfasi en el paper que juguen els professionals d’infermeria en la detecció d’aquest deteriorament. Els afectats d’EM pateixen una pèrdua de volum cerebral entre tres i cinc vegades més de pressa que les persones no afectades. Detectar aquest deteriorament a temps és vital per poder intervenir en l’evolució de la malaltia, i els professionals que tenen més facilitat per poder detectar aquest deteriorament són els infermers i infermeres. Per això és tan important formar-los adequadament, assegura Carmen Sebastián, infermera del departament de neurologia de l’Hospital Universitari de Basurto.
Les infermeres i infermers són els professionals més pròxims al pacient i als seus familiars, i la seva tasca és molt important per explicar-los el tractament a seguir, aclarir dubtes i acompanyar-los en l’evolució de la malaltia, conclou.
La pèrdua de funcions físiques i cognitives per pèrdua de neurones i teixit cerebral té dues possibles causes: les lesions inflamatòries, també conegudes com a danys focals, que acostumen a presentar-se en una recaiguda, i els processos neurodegeneratius més generalitzats, o danys difusos, que es presenten a l’inici de la malaltia però que no acostumen a ser perceptibles. Entre un 40% i un 60% dels pacients amb EM presenten dèficits cognitius que es poden manifestar en qualsevol fase de la malaltia, tant en un estadi inicial com en un estadi avançat. La identificació és necessària si es volen trobar bones solucions terapèutiques, afirma Mónica Borges, neuropsicòloga de l’Hospital Universitari Virgen de la Macarena de Sevilla. Segons ella, el tractament s’ha d’abordar de forma multidisciplinar; per això la relació entre el departament de neuropsicologia i infermeria és vital per intercanviar informació sobre l’adherència del tractament o la seva evolució psicològica. El rol dels infermers en l’esclerosi múltiple és un dels temes que s’ha tractat a la IV edició de les jornades “Ilumina” organitzades per Novartis. Una de les temàtiques més rellevants de què es va parlar va ser la importància de l’evolució de l’esclerosi múltiple (EM) i la detecció precoç del deteriorament cognitiu dels afectats. En aquest sentit, es va fer èmfasi en el paper que juguen els professionals d’infermeria en la detecció d’aquest deteriorament.
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!