El grup d’estudi d’EM de la Societat Catalana de Neurologia presenta 5 treballs

Els estudis se centren en la covid i EM,  l’espasticitat, la valoració del deteriorament cognitiu, les cèl·lules dendrítiques i la comunicació neuròleg-pacient

La Societat Catalana de Neurologia és una entitat de caràcter mèdic i científic que agrupa als professionals de la salut que tenen interès per la neurologia. Des de fa 8 anys la Societat té un Grup d’estudi d’esclerosi múltiple, que se centra en estudis col.laboratius clínics, terapèutics i socials d’EM. Aquest grup dimecres es va presentar públicament en el que va ser la primera jornada de pacients, responent dubtes sobre EM, vacunes i covid i donant a conèixer alguns dels estudis amb els quals treballa. A continuació els exposem:

 

Estudi Emcovid

Aquest estudi multicèntric està liderat pel cap de Neurologia de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, Dr. Luís Brieva, i intenta esbrinar si l’esclerosi múltiple pot alterar la resposta davant la covid-19 i si els tractaments modificadors poden modificar la resposta immunològica a la covid. També té l’objectiu de saber si la infecció per covid pot modificar l’evolució de l’EM.

Fins ara, segons Brieva, sembla que els tractaments de l’EM protegeixen dels símptomes de la covid i que moltes persones amb EM que han tingut la covid són assimptomàtiques i ni tan sols saben que han passat pel coronavirus.

Estudi d’espasticitat en EM

La cap del Servei de Neurologia de l’Hospital Moisès Broggi, Ester Moral, va recordar com l’espasticitat és un símptoma freqüent en l’EM que pot desencadenar o empitjorar altres símptomes com la fatiga, els trastorn del son o els problemes de bufeta. En aquest sentit, va presentar un estudi que analitza els efectes sobre la marxa en persones tractades amb els components cannabinoides THC:CBD. L’estudi inclou 3 visites. Una d’inicial, on es passa per un laboratori que analitza la marxa, posteriorment es fa una visita de control i, finalment una visita d’avaluació final. La doctora va explicar que treballen amb la tesi que el tractament cannabinoide millora la marxa i l’equilibri i que això té conseqüències positives en l’energia, la fatiga i en un menor risc de caigudes.

Estudi de cèl·lules dendrítiques

La secretària del Grup d’Estudi d’esclerosi múltiple de la Societat Catalana de Neurologia i neuròloga de l’Hospital Clínic, Yolanda Blanco, va presentar aquest estudi multicèntric de teràpia celular que descriu el procés d’introduir noves cèl·lules en un teixit per poder tractar una malaltia. Aquest treball s’està fent sobre 45 pacients amb esclerosi múltiple remitent recurrent que han tingut un brot en els últims dos anys. 30 d’aquests pacients reben tractament amb cèl·lules dendrítiques i 15 amb placebo. La recerca intenta esbrinar si aquesta teràpia combinada amb fàrmacs de primera línia dona bons resultats.

Estudi Comunicame

Partint de la base de la importància de la comunicació entre persona amb EM i el neuròleg, la doctora Cristina Ramos, de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, proposa que la persona amb EM es prepari la visita amb el neuròleg.

Com que se sap que moltes vegades hi ha símptomes que per falta de temps o per pudor no es tracten a la consulta, proposa un qüestionari de 21 preguntes amb els símptomes més freqüents que la persona amb EM haurà de valorar del 1 al 10 en funció de la seva intensitat. El qüestionari es podria rebre per correu electrònic o via aplicació. Així, el neuròleg amb un simple cop d’ull veuria els símptomes més freqüents de la persona i s’abordarien a la consulta.

Validació de l’escala Bicans

El neuròleg de l’Hospital Universitari Mútua de Terrassa, Javier Sotoca, està treballant sobre l’afectació neuropsicològica del deteriorament cognitiu. Les escales que existeixen per avaluar els pacients són molt llargues però n’hi ha una que es diu Bicams i que permet fer una valoració relativament ràpida de la situació. L’objectiu del treball és validar aquesta escala. Fins ara ha participat a l’estudi 112 persones, però es necessiten més persones d’entre 25 i 80 anys amb EM, que puguin anar a l’hospital de Terrassa. Per participar-hi cal enviar un correu electrònic a Cristina Cano ccano@mutuaterrassa.cat

 

 

2 comentaris

  1. Margarita Martín De la Monja ha dit:

    Hola!!! Tengo EM, diagnosticada hace 10años.
    Me tratan en H. Arnau Vilanova (Lleida) Dctor. Luis Brieva.
    No puedo trasladarme a Tarrasa oero si puedo ayudar, cuenten conmigo

    1. Fundació Esclerosi Múltiple ha dit:

      Gracias Margarita

Comments are closed.

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!