Com controlar el pes amb esclerosi múltiple

Les persones amb esclerosi múltiple han de controlar el pes i evitar el sobrepès. La teràpia amb esteroides, la fatiga o una possible depressió en poden ser les principals causes.

Mantenir-se en un pes saludable pot ser un repte per a moltes persones, però pot ser especialment difícil per les persones que conviuen amb esclerosi múltiple a causa de factors que no sempre depenen de la mateixa voluntat, com la fatiga, la depressió o la teràpia amb esteroides. 

Tothom pot tenir sobrepès, però les persones amb EM, a més a més, poden veure agreujats alguns dels seus símptomes o patir problemes com: fatiga, dolor d’articulacions, úlceres per pressió, imatge personal negativa o risc de patir complicacions o altres malalties. Per això cal tenir especial cura i cuidar la relació amb el cos.

Tothom pot tenir sobrepès, però les persones amb EM, a més a més, poden veure agreujats alguns dels seus símptomes

Claus a l’hora de mantenir un pes saludable

Abans de començar cal marcar-se un objectiu realista. No es tracta de buscar impossibles perquè és probable que es deixin córrer els propòsits marcats abans d’hora.

Hi ha molts factors que contribueixen al nostre pes: entorn, historial familiar i genètica, metabolisme, hàbits… Per tant, hem de mirar de centrar-nos en allò que es pot controlar. Un altre factor clau és el balanç energètic: l’equilibri entre l’energia rebuda (aliments que es mengen) i l’energia que es gasta (respiració, digestió, desgast físic…):

 • Energia rebuda = energia gastada: el pes es manté (equilibri energètic)
 • Energia rebuda > energia gastada: augment de pes
 • Energia rebuda < energia gastada: pèrdua de pes

La millor manera és començar amb motivació i no obsessionar-se amb el pes; simplement seguir uns hàbits de vida saludables que permetin assolir el propòsit marcat amb més facilitat.

La millor manera és començar amb motivació i no obsessionar-se amb el pes; simplement seguir uns hàbits de vida saludables que permetin assolir l’objectiu marcat amb més facilitat.

Maneres de mantenir el pes sota control

En el següent llistat es mostren alguns consells que poden ser útils per aconseguir un pes més saludable:

 • No fer dieta: la majoria no funcionen a la llarga. Una opció útil pot ser moderar les porcions dels àpats.

 • Començar modificant un sol àpat, com l’esmorzar, per exemple. Optar per opcions saludables com fruita fresca o truita francesa i, un cop es tingui el nou hàbit, modificar un altre àpat del dia.

 • Entre hores, triar menjar saludable com fruites, verdures o fruits secs. D’aquesta manera, també es redueix la quantitat que es menja als àpats principals.

 • Augmentar la ingesta hídrica, prendre un litre i mig d’aigua al dia o quan es tingui set.

 • Canviar d’hàbits de manera progressiva: no es tracta de córrer. Els hàbits es modifiquen a llarg termini, no cal tenir gens de pressa.

 • Concentrar-se en el menjar: No és bo distreure’s mirant la televisió o llegint el diari durant els àpats, ja que d’aquesta manera es tendeix a menjar més.

 • Buscar el suport dels familiars. És més fàcil canviar d’hàbits si la parella o un familiar pròxim fa els mateixos canvis.

Per mantenir el pes també és important

 • Escoltar el nostre cos: no s’ha d’ignorar la gana, al contrari: si es detecta el desig de menjar és perquè el cos ho necessita i suprimir la gana pot conduir a acabar menjant compulsivament.
    
 • Fer exercici. Començar amb pocs minuts al dia. Es pot anar a un gimnàs o bé practicar-lo a casa. Es tracta de fer estiraments i exercicis senzills –recomanats per un professional– i fins i tot amb música de fons. Però, sobretot, cal ser constant; fer una mica d’exercici cada dia.

 • Motivar-se a partir de petits incentius. Fer un calendari i tenir present quines són les pròximes dates especials: aniversaris, bodes, vacances, etc. Centrar-se a millorar el pes per gaudir més d’aquestes dates, i quan un esdeveniment concret ja hagi quedat enrere, centrar-se en el següent.

 

Accés al document original:

Take Control of your Weight. Disponible a: http://www.nationalmssociety.org/Living-Well-With-MS/Health-Wellness/Nutrition/Take-Control-of-Your-Weight

Why is a healthy weight important? Disponible a: 
https://www.nhlbi.nih.gov/health/educational/lose_wt/index.htm

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!