Consells per parlar de l’esclerosi múltiple amb el neuròleg

Un cop una persona ha estat diagnosticada d’esclerosi múltiple, és fonamental poder desenvolupar una bona relació amb el neuròleg on es puguin tractar tots els dubtes i problemes que es tinguin amb total honestedat.

La relació amb el neuròleg/a és una peça indispensable per a un desenvolupament positiu de l’esclerosi múltiple. Són aquests professionals els que poden resoldre tots el dubtes que sorgeixin, i aconsellar sobre els tractaments i les estratègies per conviure millor amb l’EM.

Per tant, s’ha d’aprendre a treure el màxim profit de les visites a neurologia. Aquí t’oferim una sèrie de consells que poden ajudar a obtenir una comunicació fluïda i profitosa amb el neuròleg/a, per al benefici de la persona amb EM.

  • Sentir-se còmode a la consulta. És important que hi hagi un clima de confiança durant la visita i que la persona amb EM pugui parlar de la malaltia amb total llibertat i honestedat, donant via lliure a una comunicació fluïda amb el neuròleg/a.
  • Preguntar qualsevol dubte. S’han de preguntar tots els dubtes que puguin sorgir sobre l’EM, encara que sembli que són molts i estranys. Igualment, s’han de formular totes les preguntes sense por. A la majoria de neuròlegs i neuròlogues també els agrada que les persones amb EM es preocupin sobre aspectes de la malaltia. És útil, fins i tot, anotar aquestes respostes per recordar-les millor, si cal. Comptar amb el suport d’amics o familiars durant les visites pot ser de gran ajuda, tant perquè estiguin informats del desenvolupament de la malaltia com per ajudar a la persona a que plantegi els dubtes.
  • Portar els dubtes que s’han de resoldre preparats. Les visites a neurologia poden programar-se amb llargs períodes de temps entre una visita i una altra. És important, doncs, recordar tots els dubtes que sorgeixen en aquest període de temps i, per això, es poden anar anotant a mida que apareixen. De la mateixa manera, durant aquests períodes, la malaltia pot patir diferents canvis i episodis importants. Cal anotar-los per tal d’oferir al professional sanitari la màxima informació possible perquè aquest pugui prendre decisions per millorar la qualitat de vida. En aquest sentit, és important que la persona amb EM conegui la diferència entre una recaiguda (un període de temps concret en què es pot experimentar símptomes nous o un empitjorament d’altres símptomes) i un símptoma persistent (aquell que és constant i no desapareix), ja que pot ajudar moltíssim al neuròleg/a a saber com progressa la malaltia.
  • No minimitzar els símptomes. S’ha de ser totalment sincer quant als símptomes que es tenen i els sentiments que s’estan experimentant. Moltes persones treuen importància a les conseqüències que l’EM els provoca, i això obstaculitza també que el neuròleg/a pugui aportar les solucions adequades a aquests problemes.
  • Ser honest respecte el compliment del tractament. Si el tractament acordat no s’ha respectat i tant la teràpia com els fàrmacs s’obliden o se salten sovint, se n’ha d’informar al neuròleg/a amb total honestedat. D’aquesta manera, el professional sanitari pot ajudar a trobar estratègies per complir els tractaments, fer-los més còmodes, adaptar-los a la rutina o buscar altres tractaments alternatius.
  • Dret a sol·licitar una segona opinió. Moltes persones amb esclerosi múltiple volen visitar un segon neuròleg o neuròloga i, d’aquesta manera, comptar amb una segona opinió per estar segurs de la informació rebuda i dels tractaments acordats.
  • Comptar amb un grup de suport. El suport dels amics i la família és indispensable, però de vegades és necessari compartir aspectes de l’esclerosi múltiple amb una altra persona que estigui passant pel mateix. Es pot demanar informació al neuròleg/a sobre grups de suport per a persones amb EM.

Referències

How to express yourself in appointments. MS One to One (2016). https://www.msonetoone.eu/blog/how-to-express-yourself-appointments

Tips for talking to your doctor. Living Like You (2017). https://www.livinglikeyou.com/article/take-our-advice-tips-for-talking-to-your-doc  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

FUNDACIÓ PRIVADA PER A LA LLUITA CONTRA L'ESCLEROSI MÚLTIPLE és el Responsable del tractament de les dades personals de l'Interessat i l'informa que aquestes dades seran tractades de conformitat amb el que disposen les normatives vigents en protecció de dades personals, el Reglament (UE) 2016/679 de 27 de abril de 2016 (GDPR). Per informació del tractament consulti: https://www.fem.es/rgpd