Consells per fer estiraments per a les persones amb esclerosi múltiple

Mantenir alguna rutina d’exercici és vital per la salut, encara que sigui a casa. Les persones amb esclerosi múltiple han de ser conscients de la necessitat de mantenir algun tipus d’activitat física regular sigui quin sigui el seu nivell de discapacitat.

La manca d’activitat física pot perjudicar la salut de les persones amb esclerosis múltiple. La immobilitat, que seria el cas extrem, pot comportar des d’afeccions lleus, com l’estrenyiment, fins a un augment del risc de patir nafres a la pell. Per això, és important exercitar i estirar de forma suau, però regular, tota la musculatura del cos, especialment en cas de presentar espasticitat.

Una bona idea per assegurar el nivell d’activitat és seguir un programa d’exercicis per mantenir el rang articular i estirar els músculs i els tendons suaument. En alguns casos, caldrà comptar amb la col·laboració d’un ajudant, especialment si la persona amb EM té dificultats per moure algunes parts del cos. A més, és crucial tenir en compte una sèrie d’indicacions perquè els estiraments es facin correctament i no suposin cap inconvenient per a la persona amb EM.

Precaucions a l’hora de fer estiraments

 1. Cal utilitzar roba còmoda que no limiti els moviments.
 2. La temperatura ambiental ha de ser agradable. L’espai es pot aclimatar amb aire condicionat o mantenint la finestra oberta, ja que les persones amb EM solen ser sensibles a la calor.
 3. La persona que ajudi l’afectat no ha de forçar mai els moviments.
 4. Els estiraments no han de produir dolor, sinó una sensació de tibantor muscular.
 5. Els estiraments han de coordinar-se amb la respiració i no han de tensar altres parts del cos.
 6. S’ha d’evitar el sobreesforç. Per això, cal incloure períodes de descans.
 7. S’ha de buscar la millor hora del dia per realitzar els exercicis. Per a algunes persones, és millor al matí, per a d’altres, és millor dividir els exercicis entre una sessió al matí i una altra a la tarda o a la nit.

Pautes per fer exercici amb ajuda

De vegades, les persones que conviuen amb EM tenen limitacions físiques que malauradament els dificulten la mobilitat d’alguna part del cos. En aquests casos, necessitaran l’ajuda d’algú per dur a terme els exercicis. L’ajudant ha de seguir aquestes pautes per tal que la persona amb EM es beneficiï al màxim de l’exercici:

 1. Si la persona amb EM es troba en un llit elèctric o d’hospital, cal aixecar-la fins a un nivell més còmode perquè l’ajudant no forci l’esquena en excés.
 2. Si la persona amb EM fa servir un llit normal, l’ajudant s’agenollarà o seurà al llit per tal de mantenir una bona higiene postural.
 3. En cas de rampa o espasme muscular, s’ha d’aturar l’estirament i no insistir-hi fins que el dolor desaparegui totalment. Els moviments sempre es realitzaran de manera lenta i suau per tal d’evitar rampes o lesions musculars. A més, cal tenir en compte que un moviment ràpid pot acabar augmentant l’espasticitat o la rigidesa.
 4. Cal deixar un temps de descans entre els diferents estiraments. El rang de moviment s’ha d’anar augmentant gradualment, sempre respectant el límit del dolor. Cada estirament s’hauria de mantenir durant uns 20 segons, per després tornar a la posició inicial.

La National Multiple Sclerosis Society dels Estats Units ha editat un manual il·lustrat amb exercicis pràctics amb un ajudant que pot resultar de gran ajuda. A més, en aquest Observatori s’inclou més informació sobre exercicis de rehabilitació en fisioteràpia i altres articles relacionats. D’altra banda, al web de la Fundació Esclerosi Múltiple també es poden trobar taules d’exercicis, així com un vídeo amb exercicis bàsics per mantenir-se actiu.

Font d’informació:

Gibson, B. Ejercicios prácticos de estiramientos con un ayudante para las personas con esclerosis múltiple. Un manual ilustrado. National Multiple Sclerosis Society, 2002 [accés: 4 de setembre de 2013]. Disponible a: https://www.nationalmssociety.org/NationalMSSociety/media/MSNationalFiles/Brochures/Brochure-Ejercicios-Practicos-de-Estiramiento-para-las-Personas-con-Esclerosis-Multiple.pdf

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!