Consells per evitar els problemes de deglució en l’esclerosi múltiple

Un dels símptomes que pot afectar a les persones amb esclerosi múltiple està relacionat amb la deglució dels aliments, un trastorn anomenat disfàgia. Aquesta dificultat apareix en aproximadament un terç de les persones, i és més freqüent amb líquids que amb sòlids, sobretot en fases inicials. També hi poden haver dificultats per empassar-se la saliva.

Tot i que sovint és lleu, en alguns casos repercuteix de manera important en la vida quotidiana de les persones amb esclerosi múltiple, ja que pot afectar la seguretat en empassar-se aliments i líquids, i alhora repercutir negativament en la hidratació i la nutrició.

La detecció precoç és molt rellevant, pel fet que l’aplicació de pautes i alguns canvis d’hàbits poden ajudar a solucionar el problema. També hi ha exercicis i altres intervencions que, practicats amb regularitat, poden millorar la funció deglutòria.

Per tant, cal estar atent als canvis que hi puguin haver relacionats amb la deglució. Els següents signes i símptomes, que poden presentar-se tant de manera lleu com greu, podrien fer pensar en l’aparició de la disfàgia:

 • Tossir o ofegar-se durant o després de menjar.
 • Necessitat d’aclarir-se la gola durant o després de beure o menjar.
 • Canvis en la qualitat de la veu després d’empassar.
 • Dificultats per manejar la mucositat a la gola.
 • Necessitat de canviar d’hàbits alimentaris com la textura dels aliments o la mida dels glops o de les mossegades per empassar millor.
 • Augment del temps de durada dels àpats.
 • Perdre pes de manera inexplicable.
 • Episodis de febre o infeccions respiratòries sense motiu conegut.

La deglució és abordada de manera interdisciplinar. És important consultar un especialista en deglució (logopeda, metge, infermer, entre d’altres) per tractar els problemes de disfàgia.

Els següents consells generals poden ser d’utilitat per millorar la seguretat i l’eficàcia de la deglució en molts casos, però sempre s’hauria de consultar un especialista si es pensa que es pateix aquest problema:

 • Estar relaxat i concentrat a l’hora de menjar.
 • Mantenir una postura correcta per menjar: seure el més dret possible, amb els peus ben recolzats a terra.
 • Flexionar lleugerament el cap endavant en el moment d’empassar. Si hi ha problemes per empassar-se la saliva, recorda descansar sempre amb la barbeta relativament propera al pit.
 • No respirar en el moment d’empassar. Tots aturem la respiració automàticament quan ens empassem algun aliment o líquid, però és important recordar-ho. Per això, no podem parlar, riure o plorar mentre empassem, ja que pot generar complicacions per ingerir els aliments. És recomanable que les persones que acompanyin l’afectat siguin conscients d’aquest fet i no li donin conversa mentre menja.
 • Prendre mossegades petites, mastegar de manera correcta i tranquil·la, i no portar-se a la boca un altre aliment fins que no s’hagi empassat del tot l’anterior. En alguns casos, la persona afectada pot necessitar que algú li recordi com seguir correctament aquests passos.
 • Ser conscients que els líquids fins (com l’aigua), alguns aliments que barregen sòlid i líquid (com la sopa de pasta o la taronja) i els sòlids secs (com un bistec) o molt pastosos (com una croqueta) són, a vegades, més difícils d’empassar-se. Caldrà adaptar la seva ingesta o evitar-la. Es recomana consultar un especialista si tenim dificultats en aquests casos.
 • Després de menjar, és aconsellable seure de manera recta durant 30 o 45 minuts.

Fonts d’informació:

Problemas de deglución. MedlinePlus, 2012 [accés: 5 d’€™abril de 2013]. Disponible a: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/…

De Paw A, et al. Dysphagia in multiple sclerosis. Clinical Neurology and Neurosurgery. 2002; 104: 345-351.

Prosiegel M, et al. Dysphagia and Multiple Sclerosis. The International MS Journal. 2004 [accés: 5 d’€™abril de 2013]; 11: 22-31. Disponible a: http://www.msforum.net/journal/download/20041122.pdf

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!