Com superar la perimenopausa amb esclerosi múltiple?

L’augment de pes, alteracions de son o canvis imprevisibles en l’estat d’ànim són símptomes habituals de les persones amb esclerosi múltiple, però també poden estar associats a la menopausa.

Si una dona d’entre 40 i 45 anys amb esclerosi múltiple té símptomes com dificultats per dormir, dolors musculars, canvis en l’aspecte o trastorns de l’estat d’ànim, podria ser que el seu origen no tingués res a veure amb la malaltia, sinó que simplement estigués entrant en el cicle de la perimenopausa.

El prefix “peri” significa literalment a la vora. Així doncs, les dones que es troben en el període de perimenopausa estan a la vora de la menopausa, un període de transició on es produeixen alguns canvis hormonals que poden durar mesos o anys. Aquests canvis acostumen a anar acompanyats d’alteracions del cicle menstrual, tant pel que fa a la quantitat de la pèrdua (més o menys abundant) com a la freqüència (cicles més curts o més llargs de l’habitual).

Altres símptomes que es poden presentar durant la perimenopausa són: fogots, sudoració nocturna o sudoració excessiva, problemes de son, dolors articulars i musculars, mal de cap, canvis de pes, canvis en l’aspecte de la pell o dels cabells, canvis en l’olor corporal, sequedat vaginal, disminució del desig sexual, canvis en l’estat d’ànim, dificultat per concentrar-se, mala memòria o depressió i desig de consumir hidrats de carboni o dolços.

Si bé l’edat mitjana en què es tenen aquests símptomes és d’entre 45 i 47 anys, algunes dones poden començar a experimentar-los a l’edat de 30 anys. Durant la perimenopausa encara hi ha possibilitat de quedar embarassada, tot i que la fertilitat disminueix.

Consells per afrontar la menopausa i la perimenopausa amb esclerosi múltiple

Existeixen diversos mètodes per mantenir la forma física i emocional durant la perimenopausa:

  • Tenir bona actitud. Una actitud positiva és un dels factors més importants per afrontar el dia a dia amb més energia. Tenir un pensament positiu, quedar amb els amics per parlar, etc. tot ajuda a passar millor aquesta etapa. I si es necessita ajuda, sempre hi ha la possibilitat de buscar assessorament o unir-se a un grup de suport.
  • Fer exercici. És una de les millors maneres de tenir més energia i cremar calories, però també de fer augmentar l’autoestima. No importa l’estat físic; hi ha exercicis per a totes les condicions. Fer exercici físic pot ajudar a reduir l’estrès, l’ansietat o la depressió.
  • Cuidar l’alimentació. La desacceleració del metabolisme durant la perimenopausa sovint implica augmentar de pes. Cal evitar dietes estrictes i concentrar-se en un estil de vida més saludable, com per exemple, cuidar la mida de les porcions o menjar aliments poc processats i naturals.
  • Refrescar-se. Si els símptomes de l’EM s’agreugen a causa de la calor i es pateixen fogots o sudoració excessiva, cal posar-hi remei essent més proactiu. Ventiladors portàtils, coixins refrescants, aigua fresca abundant o control d’ingesta de cafeïna (que pot fer augmentar l’estrès, la fatiga o la irritabilitat) són algunes de les pràctiques que poden ser d’utilitat.
  • Parlar amb el metge. Si la sensació de fatiga és alta i s’està prenent medicació, és possible que el metge pugui receptar un altre tipus de medicament. N’hi ha alguns, com per exemple els inhibidors selectius de la recaptació de serotonina, que s’utilitzen per tractar la depressió, que tenen un efecte estimulant i que ajuden a combatre la fatiga.

 

Tots aquests consells poden ajudar a fer que aquest període sigui menys feixuc. Però també cal saber que la perimenopausa pot exacerbar els símptomes de l’EM a causa dels canvis hormonals.

Per combatre’ls, algunes dones opten per prendre medicació per controlar la natalitat o bé altres píndoles que continguin estrògens, encara que no està confirmat que aquest mètode sigui efectiu per fer-ne disminuir els símptomes. En qualsevol cas, cal consultar amb el metge si es vol explorar aquesta opció i no prendre medicaments sense supervisió professional.

 

Referències

Perimenopausia. MS Focus Disponible a: https://web.archive.org/web/20200930184657/https://msfocusmagazine.org/Magazine/Magazine-Items/Posted/Perimenopause

Spotlight on menopause and MS. MS Society Uk. Disponible a: https://www.mssociety.org.uk/research/latest-research/latest-research-news-and-blogs/spotlight-on-menopause-and-ms#:~:text=Researchers%20in%20the%20US%20found,around%20the%20time%20of%20menopause.

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!