Com superar la perimenopausa amb EM?

El prefix “peri” significa literalment a la vora. Així doncs, les dones que es troben en el període de perimenopausa significa que estan a la vora de la menopausa, o dit d’una altra manera, en aquell període de transició cap a la menopausa en el qual es produeixen alguns canvis hormonals que poden durar mesos o anys. Aquests canvis acostumen a anar acompanyats d’alteracions del cicle menstrual, tant pel que fa a la quantitat de la pèrdua (més o menys abundant) com a la freqüència (cicles més curts o més llargs de l’habitual). Altres símptomes que es poden presentar durant la perimenopausa són: fogots, sudoració nocturna o sudoració excessiva, problemes de son, dolors articulars i musculars, mal de cap, canvis de pes, canvis en l’aspecte de la pell o dels cabells, canvis en l’olor corporal, sequedat vaginal, disminució del desig sexual, canvis en l’estat d’ànim, dificultat per concentrar-se, mala memòria o depressió i desig de consumir hidrats de carboni o dolços.
Si bé l’edat mitjana en què es pateixen aquests símptomes és d’entre 45 i 47 anys, algunes dones poden començar a experimentar-los a l’edat de 30 anys (o també, en alguns casos, superar la menopausa sense cap d’aquests símptomes). Durant la perimenopausa encara hi ha possibilitat de quedar embarassada tot i que la fertilitat disminueix.
Existeixen diversos mètodes per mantenir la forma física i emocional durant la perimenopausa: •Tenir bona actitud. Una actitud positiva és un dels factors més importants per afrontar el dia a dia amb més energia. Tenir un pensament positiu, quedar amb els amics per parlar, etc. tot ajuda a passar millor aquesta etapa. I si es necessita ajuda, sempre hi ha la possibilitat de buscar assessorament o unir-se a un grup de suport. També és un bon moment per deixar de fumar, un hàbit que contribueix a avançar la menopausa. •Fer exercici. És una de les millors maneres de tenir més energia i cremar calories, però també de fer augmentar l’autoestima. No importa l’estat físic; hi ha exercicis per a totes les condicions. Fer exercici físic pot ajudar a reduir l’estrès, l’ansietat o la depressió. Al mateix temps, també és important realitzar exercicis cognitius: lectura, mots encreuats, sopes de lletres… tot ajuda a mantenir la ment desperta. •Cuidar l’alimentació. La desacceleració del metabolisme durant la perimenopausa sovint implica augmentar de pes. Cal evitar dietes estrictes i concentrar-se en un estil de vida més saludable, com per exemple, cuidar la mida de les porcions o menjar aliments més naturals. També es poden provar suplements nutricionals com l’herba de Sant Joan, el gingko biloba o l’oli d’onagra, si bé és recomanable que abans es parli amb el metge. •Refrescar-se. Si els símptomes de l’EM s’agreugen a causa de la calor i es pateixen fogots o sudoració excessiva, cal posar-hi remei essent més proactiu. Ventiladors portàtils, coixins refrescants, aigua fresca abundant o control d’ingesta de cafeïna (que pot fer augmentar l’estrés, la fatiga o la irritabilitat) són algunes de les pràctiques que poden ser d’utilitat. •Parlar amb el metge. Si la sensació de fatiga és alta i s’està prenent medicació, és possible que el seu metge pugui receptar un altre tipus de medicament. N’hi ha alguns, com per exemple els inhibidors selectius de la recaptació de serotonina, que s’utilitzen per tractar la depressió, que tenen un efecte estimulant i que ajuden a combatre la fatiga. Tots aquests consells poden ajudar a fer que aquest període sigui menys feixuc. Però també cal saber que la perimenopausa pot exacerbar els símptomes de l’EM a causa dels canvis hormonals. Per combatre’ls, algunes dones opten per prendre medicació per controlar la natalitat o bé altres píndoles que continguin estrògens, encara que no està confirmat que aquest mètode sigui efectiu per fer-ne disminuir els símptomes. En qualsevol cas, afrontar la perimenopausa amb una actitud positiva serà un primer pas important en aquest període. Accés al document original: Perimenopausia http://es.msfocus.org Disponible en: http://es.msfocus.org/article-details.aspx?articleID=768
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!