Com regular l’energia i combatre la fatiga?

Els tractaments farmacològics i rehabilitadors poden ajudar a mitigar aquest símptoma de l’EM

La fatiga és un símptoma habitual en l’esclerosi múltiple. També és un dels símptomes més discapacitants, complexos i difícils d’explicar. Com conviure amb la fatiga? Com es pot regular l’energia?

La terapeuta ocupacional de la FEM Mònica Gotsens va explicar a la sessió informativa Fatiga i EM que primer de tot és fonamental saber quin tipus de fatiga es té, ja que n’existeixen diferents tipus: primària, secundària i cognitiva. Un cop la persona sap quin tipus de fatiga té es pot procedir a tractaments per intentar-la rebaixar. Aquests poden ser mèdics i rehabilitadors i sovint funciona bé una combinació de tots dos.

Gotsens va explicar les causes de la fatiga, com la temperatura, la medicació, o el dolor per exemple i va repassar-ne les conseqüències: limitacions en l’àmbit laboral, pèrdua d’autonomia, de participació social i de condició física.

Estratègies per economitzar l’energia

Durant la sessió es va posar l’accent en prendre hàbits saludables i, sobretot, en utilitzar estratègies per rebaixar el cansament. En aquest sentit, la terapeuta ocupacional va remarcar molt la importància de la postura, quan estem drets, mirant la tele o asseguts. També va emfasitzar la importància de donar-se descansos després de cada activitat i de donar-se temps per fer les coses i no voler-ho fer tot a contrarellotge.

Eliminar les tasques no imprescindibles, tenir un entorn endreçat i demanar ajut quan sigui necessari són altres de les estratègies que va detallar.

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!