Com prevenir les lesions degudes a l’ús continuat de la cadira de rodes

Les persones amb esclerosi múltiple que, a causa de la seva discapacitat, passen gran part del dia assegudes en una cadira de rodes poden patir problemes musculars, dolor i alteracions de la postura. Aquestes complicacions poden minimitzar-se si se segueixen unes indicacions senzilles sobre com seure. Adoptar una postura correcta és fonamental per reduir el risc de patir espasticitat, rigidesa muscular, dolor o úlceres de pressió, entre d’altres complicacions.

Els problemes derivats d’una mala postura en sedestació (assegut) solen aparèixer de forma gradual. Per això, és important adoptar una posició correcta des del principi, especialment aquells afectats que necessiten utilitzar cadira de rodes la major part del dia. Podem considerar que una postura és inadequada quan:
  1. Es manté de manera idèntica durant moltes hores seguides.
  2. El pes del cos no està ben distribuït o el pacient no està còmode.
El millor mètode per comprovar si la nostra postura és correcta consisteix a que algú ens faci una fotografia quan estem asseguts, tant de front com de perfil. Si la imatge és simètrica a la visió frontal (cosa que es pot comprovar traçant una línia en la meitat de la imatge) significa que la nostra postura és correcta. A la vista de perfil, l’esquena s’ha de mantenir recta, amb la pelvis ben enrere en el seient, de manera que la columna formi un angle de 90 graus amb les cames. Un altre factor important per a una correcta postura és la col·locació dels peus i dels genolls. Aquests no han de tocar-se entre ells i, a més, haurien de quedar aproximadament a l’alçada dels malucs, formant un angle de 90 graus amb el tou de la cama. Els peus s’han de recolzar en la plataforma de suport, alineats amb la resta de la cama i sense creuar-se. És important, a més, que tot el cos estigui relaxat i còmode. Un altre dels riscos que poden patir les persones que passen moltes hores en una posició fixa, ja sigui assegudes en una cadira de rodes o al llit, és el desenvolupament d’úlceres per pressió. Es tracta de lesions a la pell causades per una mala distribució del pes corporal sobre la superfície en la qual es recolza. El pes pressiona els teixits de forma continuada i aquests acaben per lesionar-se.
El risc és més gran per a aquelles persones que presenten una pèrdua de sensibilitat a les cames.
Per evitar les úlceres per pressió, és important assegurar-se que el pes queda ben distribuït sobre els dos costats del cos i canviar de postura freqüentment. També s’han de tenir en compte els sistemes de sedestació (coixins), que reparteixen el pes de forma homogènia i eviten punts de pressió excessiva que poden derivar en una lesió cutània. Per mantenir una postura correcta en sedestació, és important recordar aquests quatre punts clau:
  • Mantenir la pelvis ben situada: és a dir, col·locar la pelvis tan enrere com la cadira permeti. Una bona posició és, per exemple, quan la pelvis està alineada a l’altura de les espatlles.
  • Mantenir la simetria: el costat esquerre i el dret han de carregar el mateix pes, sense recolzar-nos més en un costat que en l’altre.
  • Formar un doble angle de 90 graus amb les cames: el cos amb les cames, i les cames amb els tous de la cama.
  • Separar els genolls: ambdós apuntant cap endavant, procurant que no es toquin.
També cal evitar deixar les cames penjant pel seu propi pes. És imprescindible emprar les plataformes per als peus que incorporen les cadires de rodes i no utilitzar seients massa alts. A més, quan el pacient estigui utilitzant el bany, és important que situï els peus una mica per sobre de com ho faria normalment. En aquest cas, les cames ja no formen un angle recte, sinó una mica més agut. Els hàbits posturals poden ser difícils de modificar, per això és important tenir en compte que qualsevol canvi pot requerir cert esforç i una mica de temps. El pacient mai no ha de perdre de vista la seva ergonomia: ha de ser capaç d’arribar a tot arreu amb els braços i desenvolupar amb normalitat les tasques quotidianes. Font d’informació: Problems with your head falling forwards. Multiple Sclerosis Trust, 2013 [accés: 25 de setembre de 2013]. Disponible a: http://www.mstrust.org.uk/information/publications/…
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!