Com prevenir les caigudes en l’EM

Una caiguda fortuïta o la por de tornar a caure fan que les persones amb EM sovint optin per limitar la seva activitat diària. La planificació i la prevenció de les situacions de risc són les claus per evitar les caigudes i les seves conseqüències.

Les caigudes són un problema comú en persones amb esclerosis múltiple i poden tenir un impacte a nivell físic (traumatismes) i psicològic (por de tornar a caure). Els motius de les caigudes poden ser diversos i dependran de cada cas. Algunes persones amb EM pateixen una alteració de la sensibilitat i d’altres presenten debilitat i/o espasticitat. Els problemes de coordinació, la necessitat d’anar urgentment al bany, els problemes visuals i les alteracions en l’atenció també en poden ser la causa. Tot i que cal analitzar cada cas de manera individual per prevenir i evitar accidents, es pot posar en pràctica una sèrie de consells generals: – Prevenció a la llar:
 • Cal evitar els entrebancs a la llar, com ara:
  • Cables o cordes a les àrees de pas.
  • Catifes.
 • Instal·lar una bona il·luminació, passamans a la banyera o a la dutxa i al costat de la tassa de vàter, i una superfície antilliscant a terra.
 • És una bona idea ubicar el dormitori a la planta baixa, si es tracta d’una casa, i disposar d’un bany a la planta on el pacient passa la major part del dia.
 • En general, cal reorganitzar la casa per fer que tot estigui a l’abast i a l’hora permeti tenir zones de pas lliures.
– Prevenció en els desplaçaments exteriors:
 • Cal evitar les hores de més calor i, si plou o neva, les sortides.
 • Pareu atenció a les aglomeracions, a les obres i a altres situacions de risc.
 • Si s’han de transportar pesos o objectes, és millor fer-ho en una motxilla.
 • Planifiqueu la ruta, la distància i el temps de marxa i realitzeu descansos, per exemple, a bancs, cafeteries i a d’altres llocs adequats.
 • És recomanable informar-se sobre barreres arquitectòniques urbanes, transport públic o locals adaptats abans de dirigir-se a un lloc nou.
 • Cal vigilar quan es camina per un pendent.
– En general, cal tenir en compte:
 • A l’hora de caminar, la persona amb EM ha d’evitar els moviments i els canvis de posició bruscos. Pel que fa al millor calçat, les sabates de taló baix que s’ajustin bé al peu i les soles de cautxú són les ideals. Per pujar una escala de forma segura, cal agafar-se a la barana o recolzar-se a la paret i pujar graó per graó, primer amb la cama més forta o segura. Per baixar, cal que quedi enrere la cama més estable.
 • El metge ha d’informar al pacient sobre els efectes secundaris de certs medicaments que puguin estar relacionats amb possibles causes de caigudes.
Tant a dins com fora de casa, la persona amb EM hauria de dur un telèfon mòbil accessible per si pateix una caiguda i necessita trucar a un familiar o a un servei de taxi, si està al carrer.
Qualsevol accident que impliqui un traumatisme articular important o pèrdua de consciència ha de ser consultat en un servei d’urgències. Referències bibliogràfiques: Guía para la prevención de caídas en la esclerosis múltiple. Fundació Esclerosi Múltiple [accés: 11 de març de 2013]. Disponible a: http://observatorioesclerosismultiple.com… Prevención de caídas. Medline Plus, enciclopedia médica. Biblioteca Nacional de Medicina d’Estats Units [accés: 11 de març de 2013]. Disponible a: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/…
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!