Com marcar-se i complir nous objectius personals amb EM

Marcar-se nous objectius personals és una manera de créixer i aprendre, sobretot en el cas de les persones amb EM. Malgrat tot, pot resultar difícil fer una autoavaluació d’un mateix per tal de detectar allò que no acaba de funcionar i trobar una solució. De vegades, fins i tot es poden intentar complir reptes que plantegen altres persones. A continuació es detalla com marcar-se els propis objectius i assolir-los.

Plantejar-se nous objectius fa que s’evolucioni dia a dia. Es tracta de veure què es pot millorar d’un mateix i de saber quin es el camí per a aconseguir-ho. Molts cops, pot ser complicat complir una meta; de vegades perquè l’ha plantejat algú de l’entorn i pot no acabar d’encaixar amb un mateix. També és possible que el repte marcat s’allunyi massa de la realitat i no sigui abastable. Per tal d’aconseguir els reptes que un mateix es marca cal:

  1. Prendre’s una mica de temps per pensar què es vol i quines possibilitats hi ha d’aconseguir-ho.

     

  2. Marcar-se una meta pròpia; no s’ha de deixar que ningú extern proposi els reptes que ha de complir un mateix. Això no vol dir però, que no s’hagi d’acceptar l’ajuda de familiars, amics i professionals de la salut, pot ser molt positiva.

     

  3. Identificar les possibles barreres que puguin sorgir en el moment d’acomplir aquest reptes i imaginar com superar-les. Cal tenir en compte que poden aparèixer impediments físics, socials, cognitius, emocionals o fins i tot financers.

     

  4. Ser optimista: però també realista. Es tracta de marcar-se objectius que es puguin complir i de tenir el convenciment que són abastables amb una actitud activa i positiva.

     

  5. Escriure en algun suport els reptes marcat: és una manera de tenir-los visibles i presents i una possible garantia del seu compliment.

     

  6. Compartir els reptes: explicar-los a les persones del voltant que poden ser una bona ajuda en el procés d’assolir-los.

     

  7. Comprometre’s: cal assumir el repte i tenir el compromís amb un mateix.

     

  8. Tenir una actitud segura amb un mateix: si la mateixa persona confia en ella mateixa, la garantia d’aconseguir les metes plantejades és molt més alta.
  9. No desanimar-se si no s’aconsegueixen a la primera: és bo pensar en assolir els reptes a llarg termini i no perdre els ànims si no es compleixen el primer cop.

Cal destacar a més, que per poder complir-los i aconseguir aquest creixement personal, els reptes que una persona es marqui han de ser específics i clars, també mesurables, per poder comprovar si s’han assolit o no. És important plantejar-se reptes realistes, rellevants de cara a la meta a què es vulgui arribar i dins un període de temps marcat, encara que sigui llarg. Tot plegat, ajudarà a que finalment s’assoleixin.

D’aquesta manera doncs, és important no fer-se enrere, estar convençut que un mateix pot aconseguir l’objectiu que es proposi, amb l’ajuda de les persones que es tenen al voltant i per tal d’adquirir noves habilitats i coneixements que ajudin a evolucionar.

Accés al document original:
You can set new personal goals http://www.nationalmssociety.org Disponible a: http://www.nationalmssociety.org/Resources-Support/Library-Education-Programs/You-CAN!/Set-New-Personal-Goals

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!