Com impacta l’esclerosi múltiple en la salut mental?

La salut mental i l’esclerosi múltiple van molt lligades. Cal aprendre a viure el dia a dia i dedicar menys temps a pensar en el passat o en el futur.

El benestar mental és tan important com el físic, i l’esclerosi múltiple pot tenir un impacte molt important en la salut mental. Això es deu a factors com la dificultat per adaptar-se a la diagnosi, la impredictibilitat dels símptomes, la manera en què la pròpia EM afecta el cervell…

La falta de coneixement respecte a aquesta part tan important de l’esclerosi múltiple pot agreujar l’ansietat i el malestar de les persones amb EM. Els transtorns de l’estat d’ànim o la depressió son realitats comunes que acompanyen a la malaltia. Per tant, cuidar de la salut mental és tan prioritari com cuidar del propi cos.

Com impacta l'esclerosi múltiple en la salut mental?

[Transcripció]

Com impacta l’esclerosi múltiple en la salut mental?

  • L’EM pot impactar determinades regions del cervell que controlen les emocions.
  • Les persones amb EM poden experimentar canvis en la salut mental per motius neurològics.
  • El diagnòstic d’EM sovint provoca incertesa sobre el futur i sentiments de tristesa i ràbia imaginant una vida sense EM.
  • És normal sentir-se així de tant en tant i, per a moltes persones, aquests sentiments varien amb el temps.
  • És habitual que les persones amb EM tinguin canvis d’humor o ansietat durant els dos primers anys després del diagnòstic.
  • La ment necessita cuidar-se igual que el cos. Mantenir-se en l’aquí i l’ara ajuda a la salut mental.
  • Cal ser conscients dels pensaments molestos i del seu impacte, aprendre a viure el dia a dia i pensar menys en el passat o en el futur.
  • Reconèixer les coses positives que passen al voltant reforça l’habilitat del cervell per centrar-se en els aspectes positius.
  • Cal intentar ser més amable i positiu amb un mateix/a. Quan sentim tristesa, ens tractem com tractaríem a un amic i ens donem ànims?
  • Normalment ens centrem en la salut física, però tenir en compte la salut mental és vital per a la sensació de benestar.

 

Referència

Be kind to your mind. MS Trust UK. https://www.mstrust.org.uk/news/views-and-comments/be-kind-your-mind

 
 
Revisat per: Sara Navarro Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya (colegiada nº 23.565)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

FUNDACIÓ PRIVADA PER A LA LLUITA CONTRA L'ESCLEROSI MÚLTIPLE és el Responsable del tractament de les dades personals de l'Interessat i l'informa que aquestes dades seran tractades de conformitat amb el que disposen les normatives vigents en protecció de dades personals, el Reglament (UE) 2016/679 de 27 de abril de 2016 (GDPR). Per informació del tractament consulti: https://www.fem.es/rgpd