Com es diagnostica l’esclerosi múltiple?

L’esclerosi múltiple no es diagnostica amb una única prova. El procés diagnòstic pot ser llarg i sovint pot suposar un repte fins i tot per al neuròleg més experimentat.

A la primera valoració, el neuròleg revisa la història clínica i fa una exploració neurològica detallada per valorar els símptomes que el pacient presenta i l’estat del seu sistema neurològic. Els símptomes i signes que apareixen poden ser deguts a múltiples malalties diferents (són el que es coneix col·loquialment com “imitadors de l’EM”). És important descartar aquestes malalties abans de fer el diagnòstic definitiu d’EM.

Per aquest motiu, és molt probable que el neuròleg sol·liciti algunes proves complementàries per descartar altres malalties i també per confirmar el diagnòstic d’EM. Les proves que se sol·liciten amb més freqüència són:

  • Analítica: es tracta d’una analítica general, però també inclou altres paràmetres específics i útils en el procés diagnòstic
  • Ressonància magnètica cerebral: és una prova similar a l’escàner o TAC, però que utilitza camps magnètics i permet obtenir una imatge del cervell molt més detallada).
  • Punció lumbar: permet estudiar diversos components del líquid cefalorraquidi, el líquid que envolta el cervell i la medul·la espinal)
  • Potencials evocats: unes proves que estudien la transmissió dels estímuls sensorials que recull el sistema nerviós.

Després de tots aquests passos, el neuròleg habitualment descartarà el diagnòstic d’esclerosi múltiple o bé hi arribarà. De vegades, i malgrat que totes les proves s’hagin realitzat correctament, pot resultar difícil arribar a un diagnòstic definitiu. El moment del diagnòstic de l’esclerosi múltiple és una situació molt delicada i és totalment acceptable demanar una segona opinió a un altre especialista.

Llegeix l’article complet: Com es diagnostica l’esclerosi múltiple?

Més informació: Diagnòstic esclerosi múltiple

Referències:

Diagnosing MS. National MS Society

Hechos Básicos sobre la Esclerosis Múltiple. Diagnóstico. Sociedad Nacional de Esclerosis Múltiple.

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!