Com es diagnostica l’esclerosi múltiple?

Una de les majors dificultats a què s’enfronten avui dia les persones amb esclerosi múltiple (EM) és que no hi ha símptoma, prova o anàlisi que sigui determinant per si sola per diagnosticar la malaltia. Això fa que els professionals sanitaris necessiten diferents estratègies per discernir si es pot diagnosticar EM o els símptomes es deuen a alguna altra causa.

Per què és fonamental tenir un diagnòstic precís

Els símptomes neurològics, en general, es poden deure a molts motius i el procés de determinar la seva causa exacta pot ser llarg i complicat. Tenir un diagnòstic precís de la EM és fonamental per diversos motius:

  • Conèixer la causa dels símptomes pot ajudar a reduir la preocupació, l’estrès o la por que implica viure amb ells. Un cop determinada la causa, es pot començar el període d’adaptació a la convivència amb la malaltia.
  • Es pot començar el tractament adequat quan es coneix la font del problema, no abans. Com més primerenca és la detecció del símptoma neurològic, més mal es podrà prevenir.

Exploració neurològica i proves complementàries

A la primera valoració, el neuròleg revisa la història clínica i fa una exploració neurològica detallada per valorar els símptomes que la persona presenta i l’estat del seu sistema neurològic.

Els símptomes i signes que apareixen poden ser deguts a múltiples malalties diferents: són el que es coneix col·loquialment com "imitadors de l’esclerosi múltiple". És important descartar aquestes malalties abans de fer el diagnòstic definitiu d’EM.

Per això, és molt probable que el neuròleg sol·liciti algunes proves complementàries per descartar altres malalties i també per confirmar el diagnòstic d’esclerosi múltiple: una analítica que inclogui certs paràmetres específics, una ressonància magnètica o una punció lumbar.

Descartar altres malalties i diagnosticar esclerosi múltiple

En no haver proves específiques que permetin diagnosticar l’EM, els metges necessiten veure complerts un seguit de requisits abans de fer-ho:

  • Trobar proves de dany neurològic en almenys dues àrees separades del sistema nerviós central.
  • Trobar proves que demostrin que aquests danys s’ha donat en moments diferents al llarg del temps.
  • Descartar altres diagnòstics possibles.

Totes aquestes proves s’executen sota un protocol anomenat Criteris de McDonald. Aquest protocol inclou indicacions específiques sobre les proves i l’anàlisi de resultats per optimitzar i accelerar el procés diagnòstic. Al 2017 els Criteris MacDonald van ser actualitzats, guanyant en sensibilitat i precisió, possibilitant la consideració d’EM fins i tot abans de l’aparició dels símptomes físics.

Després de tots aquests passos, el neuròleg habitualment descartarà o confirmarà el diagnòstic d’esclerosi múltiple. De vegades, i tot i que totes les proves s’hagin realitzat correctament, pot resultar difícil arribar a un diagnòstic definitiu.

El moment del diagnòstic de l’esclerosi múltiple és una situació molt delicada i és totalment acceptable que la persona demani una segona opinió a un altre especialista.

Referències:

Diagnosing MS. National MS Society

New Criteria for Diagnosing Multiple Sclerosis

Diagnosing MS Faster and Better

Diagnosis of multiple sclerosis: 2017 revisions of the McDonald criteria

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

FUNDACIÓ PRIVADA PER A LA LLUITA CONTRA L'ESCLEROSI MÚLTIPLE és el Responsable del tractament de les dades personals de l'Interessat i l'informa que aquestes dades seran tractades de conformitat amb el que disposen les normatives vigents en protecció de dades personals, el Reglament (UE) 2016/679 de 27 de abril de 2016 (GDPR). Per informació del tractament consulti: https://www.fem.es/rgpd