Com dir a la teva família que tens EM

Entendre com t’afecta l’EM és un procés tan individual com les teves circumstàncies i parlar-ho amb la teva família l’ajudarà a comprendre millor la situació.

Quan, com i a qui ho dius és una elecció personal i no existeix una forma correcta per a tots els casos, però hi ha algunes consideracions comunes que pots tenir en compte. Pensa que moltes vegades les reaccions que reps dependran del teu llenguatge no verbal i de com percebin que t’està afectant la malaltia.

Dir-ho als teus pares

No importa quina edat tinguis: molts pares mai no deixen de sentir-se responsables dels seus fills. És freqüent que reaccionin d’una forma sobreprotectora i vulguin encarregar-se de tu sense entendre que encara pots valer-te per tu mateix. Moltes vegades es deu a una sensació de culpabilitat: senten que poden haver tingut alguna cosa a veure amb la teva condició.

     Quins comentaris sí t’haurien de fer si tens esclerosi múltiple?

Facilita’ls-hi informació sobre l’EM que puguin consultar en la intimitat del seu espai els ajudarà a digerir la noticia. Pot ser que necessitin temps per entendre millor les teves necessitats, però com a pares és probable que ja s’hagin adaptat a moltes situacions noves al llarg del teu creixement. L’EM és una altra situació en la qual segurament tornaran a donar-te suport el millor que sàpiguen.

Dir-ho a la teva parella

Si tens una relació estable, el canvi afectarà la teva vida i la de la teva parella per igual. És difícil saber com respondrà a la noticia quan potser tens encara algunes coses per assimilar. Pot ser que necessiti el mateix suport que tu.

Intenta recordar quant de temps vas necessitar per acceptar el diagnòstic i per quines lluites internes has passat. Així, podràs entendre millor a la teva parella en el seu procés. Cadascun necessitarà forces per afrontar les pors i preocupacions. Per això, no sempre serà possible estar pendent de l’altra persona. L’empatia i la comunicació seran més necessàries que mai.

     L’esclerosi múltiple i la gestió del caràcter en les relacions de parella 

No hi ha forma d’anticipar què acabarà amb una relació i què no ho farà: totes les parelles s’enfronten a alts i baixos amb causes diferents que requereixen una evolució conjunta. Escoltar i compartir serà essencial a partir d’ara.

Dir-ho als teus fills

Com en els casos anteriors, no hi ha una única resposta sobre com explicar l’EM als infants: tu sabràs valorar millor que ningú quanta informació poden assimilar els teus fills.

Amb freqüència els preocupa si són ells la causa de l’EM i si s’encomana. És bo animar-los a fer preguntes i a familiaritzar-se amb termes mèdics per facilitar-los la verbalització.

     Guia per donar resposta a les preguntes dels teus fills respecte l’esclerosi múltiple

Encara que són vulnerables, poden ser molt més flexibles als canvis que els adults. És fonamental triar un moment en què estiguin atents per anunciar-los que cal parlar d’un tema important. Mantenint el contacte visual, comença per explicar allò bàsic. Explica els possibles canvis en la rutina que hi pot haver a partir d’ara i contesta les seves preguntes. Els resultarà tranquil·litzador que reforcis la teva confiança en els metges i en la idea d’una vida normal.

Accés al document original:

Telling your family you have MS. Disponible a: https://www.mssociety.org.uk/ms-support/emotional-support/living-with-ms/telling-your-family

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!

Cistella
  • No hi ha productes a la cistella.