Com afrontar els problemes de memòria derivats de l’esclerosi múltiple

La memòria és una de les funcions cognitives que es pot veure afectada per l’esclerosi múltiple: com es poden identificar i gestionar els problemes de memòria?

La disminució de memòria a curt termini és un símptoma freqüent de l’esclerosi múltiple. Quan el sistema immunològic ataca i destrueix la mielina (la substància que recobreix els nervis), es produeixen interferències en la transmissió nerviosa, cosa que provoca lesions que poden causar la pèrdua de memòria. A la vegada, altres factors habituals en l’EM poden intensificar els problemes de memòria com, per exemple, l’estrès, la fatiga, l’ansietat i la manca de son.

És habitual que els primers símptomes cognitius apareguin durant les primeres etapes de la malaltia, en ocasions, fins i tot, abans del diagnòstic. Normalment, són problemes subtils, que solen passar desapercebuts degut a l’aparició de símptomes físics, molt més detectables en un primer moment. Alguns dels signes que poden indicar l’aparició de dificultats cognitives són:

 • Dificultats per resoldre problemes i realitzar diverses tasques a la vegada. 
 • Processament lent del pensament. 
 • Pèrdua de memòria a curt termini. 
 • Complicacions per entendre representacions visuals i relacions espacials (llegir un mapa, per exemple).
 • Canvis en la personalitat.
 • Problemes de llenguatge.
 • Dificultats per complir amb les tasques laborals.

El neuròleg realitzarà una sèrie de tests per avaluar la memòria, l’atenció, la velocitat de processament de la informació, etc, i determinarà la presència i severitat dels problemes cognitius per, després, decidir el tractament i l’estratègia més adequats per a l’estil de vida i objectius de cadascú.

En el cas de la memòria, hi ha una sèrie d’activitats senzilles que poden ajudar a exercitar i treballar la ment: fer mots encreuats, jugar a cartes, llegir llibres, revistes o diaris, o practicar ioga.

Per conviure amb els problemes de memòria, l’organització és una qualitat imprescindible. A continuació, trobaràs una sèrie de recomanacions molt simples que poden ajudar a compensar la pèrdua de memòria en el dia a dia:

 • Utilitzar un diari o quadern per anotar cites, recordatoris i elaborar llistes de coses a fer. Pot ser de gran ajuda agafar la rutina de consultar aquest quadern en moments concrets del dia i marcar les feines i activitats un cop s’han realitzat.
 • També poden ajudar els dispositius digitals dirigits a l’assistència personal (per exemple, les PDAs).
 • Col·locar notes amb recordatoris en llocs estratègics de la casa i del lloc de treball.
 • Programar un rellotge amb alarma per fer recordatoris pot ser molt útil per no oblidar-se de prendre la medicació.
 • Penjar un calendari familiar en un lloc visible de la casa amb tots els horaris i activitats de cada membre.
 • Guardar les coses en llocs designats. Si sempre es deixen al mateix lloc, la rutina farà que sigui més fàcil recordar on són.
 • Fer una llista general de la compra, amb aquells productes que es necessiten normalment. Pot ser molt còmode fer còpies d’aquesta llista i, abans d’anar al supermercat, marcar aquells articles que es necessiten comprar en aquell moment.
 • Quan es fa o es rep una trucada telefònica, és recomanable anotar la data, l’hora, amb qui s’ha conversat i un petit resum sobre què s’ha parlat.

Referències

Dealing with memory problems. Tips and tools to help with cognitive issues. Above MS (2018). Disponible a: https://www.abovems.com/en_us/home/life/exercise-your-mind/dealing-memory-problems.html

Why mental exercise may help. Learn the importance of daily mental activity. Above MS (2018). Disponible a: https://www.abovems.com/en_us/home/life/exercise-your-mind/why-mental-exercise-may-help.html

Emotions and Cognition. MS in focus, Multiple Sclerosis International Federation (2004). Disponible a: https://www.msif.org/wp-content/uploads/2014/09/MS-in-focus-4-Emotions-and-cognition-English.pdf

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!