Com afecta l’esclerosi múltiple als sentits

L’esclerosi múltiple afecta als sentits i produeix símptomes en diferents esferes de la persona amb EM.

Com afecta l’esclerosi múltiple als sentits? Tot i que els problemes de mobilitat són un dels símptomes més rellevants i predominants, l’afectació d’altres nivells com els òrgans sensorials ha estat generalment infraestimada. Els símptomes visuals i sensitius són força habituals en l’evolució de l’esclerosi múltiple (EM), però cada cop hi ha més evidència que afecta també altres òrgans sensorials.

L’esclerosi múltiple afecta als sentits: vista

Els problemes visuals són un dels símptomes més freqüents de l’esclerosi múltiple. Més de la meitat de les persones que tenen EM han experimentat alteracions de la visió en algun moment de l’evolució de la malaltia. De fet, la neuritis òptica és el primer símptoma de la malaltia en el 20% dels pacients. En aquest cas, el pacient presenta una visió borrosa progressiva associada amb dolors en els moviments de l’ull i pal·lidesa en la visió dels colors.

Els problemes visuals són un dels símptomes més freqüents en l’EM. La neuritis òptica és el primer símptoma de la malaltia en el 20% dels pacients

L’afectació és monocular, i els casos en què els símptomes es donen en tots dos ulls alhora són excepcionals. La simptomatologia pot durar dies o setmanes i millorar posteriorment. En funció de la severitat dels símptomes pot ser necessari iniciar un tractament amb corticoides.

L’esclerosi múltiple afecta als sentits: oïda

El vuitè nervi cranial, conegut com a nervi auditiu, vincula l’òrgan de l’audició amb el tronc encefàlic. L’alteració de l’audició és un símptoma poc comú en l’esclerosi múltiple, tot i que hi ha pocs estudis que avaluïn la freqüència d’aquest símptoma. S’estima que al voltant del 6% de les persones amb EM reporta problemes d’audició. L’alteració auditiva, a més de ser causada per la lesió del nervi auditiu, es pot produir a causa de la presència de lesions en el tronc de l’encèfal; associant-s’hi, en aquest cas, altres símptomes com l’alteració de l’equilibri o visió doble.

L’alteració de l’audició és un símptoma poc comú en l’esclerosi múltiple. S’estima que un 6% de les persones amb EM té problemes d’audició

Aquest símptoma pot aparèixer durant un brot de la malaltia, i només en casos excepcionals es mostra com al primer símptoma causat per l’EM. El dèficit complet d’audició és extremadament infreqüent, i la majoria d’episodis aguts tendeixen a la millora.

Gust

El sentit del gust sembla estar més afectat del que prèviament es considerava. Estudis inicials basats en els mateixos informes dels pacients descrivien alteracions de la percepció del gust en un 5% de les persones que pateixen EM.
Tanmateix, un estudi recent de la Universitat de Pensilvania (Doty et al. 2016) realitzat en 73 persones amb esclerosi múltiple va mostrar que un nombre significativament major de pacients presentaven alteracions en la percepció del gust, i que aquestes es relacionaven amb el volum lesional d’àrees específiques del cervell. Un 15% dels pacients presentava dificultats per percebre gustos amargs, un 21,9% per percebre sabors àcids, un 25% per als sabors dolços i un 31,5% per als salats.

Olfacte

Cada cop hi ha més evidència que la pèrdua d’olfacte és un símptoma habitual en l’esclerosi múltiple i altres malalties neurodegeneratives. S’ha descrit que aquest símptoma pot afectar des d’un 30% fins a un 75% de les persones amb EM des de l’inici de la malaltia.

La pèrdua d’olfacte pot afectar entre un 30% i un 75% de les persones amb EM des de l’inici de la malaltia

En general, sembla que l’afectació de l’olfacte està associada amb una major discapacitat i amb lesions inflamatòries en les regions frontals i temporals del cervell. Estudis anatomopatològics han relacionat la disminució de l’olfacte amb el volum del bulb olfactori i de la substància grisa.

Tacte

Les fibres nervioses sensitives que transmeten el sentit del tacte, la temperatura o la capacitat per sentir dolor amb freqüència poden veure’s afectades a causa de l’esclerosi múltiple. Els símptomes que aquesta afectació produeix en el pacient inclouen disminució de la sensibilitat, formiguejos o cremors.
Tot i que poden afectar diferents parts del cos, generalment apareixen a les extremitats. Aquests símptomes poden aparèixer durant un brot o durant la progressió de la malaltia. Els símptomes sensitius tendeixen a fluctuar i a agreujar-se a causa de l’augment de la temperatura corporal o a la fatiga. Si els símptomes són significatius, poden tractar-se amb corticoides, en el cas que estiguin associats a un brot de la malaltia, o amb fàrmacs específics per al dolor neuropàtic.

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!