Com adaptar el lavabo si es pateix esclerosi múltiple

L’esclerosi múltiple i la seva evolució poden fer que les persones que la pateixen hagin de fer alguns canvis o bé adaptar espais de casa per tal de sentir-se més còmodes i segurs. Els lavabos, per exemple, solen ser espais petits i amb difícil accessibilitat per a persones que utilitzen elements d’ajuda a la mobilitat, com caminadors de rodes. A continuació, es detalla com adaptar el lavabo i amb quins elements perquè sigui més accessible.

Les persones amb esclerosi múltiple poden necessitar, en algun estadi de la malaltia, adaptar espais de casa seva per tal de fer-los més còmodes i segurs. El lavabo és un dels espais que tendeix a modificar-se per tal que les persones el puguin fer servir sense problemes, tinguin suficient espai i total accessibilitat, sobretot en el cas que es facin servir elements de suport a la mobilitat, com són les cadires de rodes. Per tal d’aconseguir-ho, és important tenir en compte els següents consells:

 • Ampliar l’entrada: ja sigui amb una porta corredissa o amb frontisses especials que permetin guanyar 6 o 7 centímetres d’amplada . Es tracta de que hi hagi 80 cm d’espai lliure de pas. La porta, a més, ha d’obrir cap a fora perquè no bloquegi ni tregui espai dins.

   

 • Instal·lar llums no reflectants i un llum auxiliar per a la nit. També es recomana col·locar llums per a zones humides sobre de la zona de la dutxa. És important, a més, assegurar-se de tenir una instal·lació elèctrica segura i a prova de curt-circuits. Una altra idea en aquest sentit és plantejar-se tenir llums automàtics amb sensor de moviment, de manera que mai s’accedirà a una cambra fosca.

   

 • Utilitzar miralls col·locats a una alçada adequada: a 1m màxim del terra, de manera que una persona amb una cadira de rodes els pot fer servir.

   

 • Col·locar agafadors: són un suport que es pot situar al costat del sanitari, la pica o la banyera, tenint en compte que siguin d’un material antilliscant i d’un color que ressalti.

   

 • Fer servir dispensadors penjats a la paret per als productes com sabons, xampús o pastes de dents: d’aquesta manera ocupen menys espai i eviten el desordre. Fins i tot es pot pensar amb alguns dels que detecten moviment i no cal ni tocar-los per obtenir una dosi.

   

 • Comprovar que hi ha una correcta ventilació: i si no, instal·lar-hi un ventilador.
 • Adaptar la pica del lavabo per poder fer-la servir des d’una cadira: sempre tenint en compte que la persona no es pugui fer mal amb cap element de la instal·lació que pugui sobresortir, com els tubs de l’aigua.

   

 • Intentar que l’aixeta tingui només un comandament: fet que en facilita l’ús.

   

 • Posar elements adhesius antilliscants a la banyera.

   

 • Fer servir un plat de dutxa antilliscant i 100% pla o facilitar l’accés a la banyera amb ajudes tècniques.

   

 • Col·locar un telèfon de dutxa que es pugui despenjar: i si és possible, amb comandaments al mateix telèfon, perquè es pugui fer servir encara que la persona estigui asseguda.

   

 • Intentar tenir cortines de dutxa lleugeres: de manera que si es necessita ajuda d’una altra persona, aquesta pugui tenir un accés més fàcil.

   

 • Instal·lar un botó d’emergència o bé un telèfon al lavabo: també es pot ubicar el telèfon mòbil a una àrea seca. En aquest sentit, també es pot utilitzar el servei de teleassistència si es compta amb el dispositiu corresponent.

   

 • Apartar tots els elements que no siguin necessaris: com el cistell de la roba bruta o la balança per disposar d’espai.

   

El fet de realitzar aquestes reformes facilitarà el dia a dia de les persones amb EM ja que disposaran d’espai i podran seguir endavant amb les seves activitats habituals amb autonomia. En el cas a més, que s’hagi de fer servir la cadira de rodes, tenir en compte les condicions explicades incrementarà la comoditat i s’evitaran riscos. Es tracta doncs, d’intentar tenir a l’abast totes les facilitats possibles.

Accés al document original:

Make your bathroom safer and easier to use http://www.nationalmssociety.org Disponible a: http://www.nationalmssociety.org/NationalMSSociety/media/MSNationalFiles/Documents/Make-Your-Bathroom-Safer-and-Easier-to-Use.docx

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!