Colesterol i esclerosi múltiple: pautes per a una dieta equilibrada

Un estudi recent ha evidenciat el vincle entre el colesterol de lipoproteïna d’alta densitat (HDL) i l’activitat inflamatòria en l’esclerosi múltiple.

És ben sabut que una alta presència de colesterol de baixa densitat, o colesterol LDL, produeix perjudicis en la salut general i suposa un major risc d’afeccions cardíaques i lesions cerebrals. Tanmateix, existeix un altre tipus de colesterol d’alta densitat, el colesterol HDL, que té la propietat d’evitar l’adhesió excessiva d’LDL a les parets de les artèries i protegir el cor. Recentment, científics nord-americans i txecs han descobert que l’HDL també protegeix la barrera hematoencefàlica (BHE) en evitar que les substàncies nocives ingressin al cervell i la medul·la espinal.
En el cas dels pacients amb esclerosi múltiple (EM), aquesta funció s’ha associat amb l’activitat inflamatòria: l’estudi ha demostrat que el colesterol HDL pot protegir el cervell d’una part dels danys causats per la patologia. Així mateix funcionen, de fet, alguns dels fàrmacs que es prescriuen per tractar l’EM.
L’estudi, realitzat per científics de Nova York i Praga, ha inclòs el seguiment de 154 pacients amb EM durant quatre anys des de l’inici de la malaltia. Una de les conclusions de l’informe és que aquells que tenien els nivells més alts de colesterol HDL a la sang també presentaven menys marcadors d’inflamació en el líquid cerebroespinal que els que tenien nivells inferiors de colesterol “bo”.
Per a mantenir uns nivells adequats de colesterol HDL es recomana seguir una dieta variada i saludable, rica en greixos no saturats presents en peixos grassos (com ara salmó, verat i tonyina fresca), oli d’oliva, llavors, productes lactis com el iogurt i el formatge (amb moderació), alvocats i nous. S’han d’evitar, però, altres tipus de greixos: és el cas dels aliments fregits i processats, que contenen greixos trans i que poden elevar els nivells de colesterol de baixa densitat i disminuir els d’alta densitat. És recomanable deixar de fumar, donat que el tabac també eleva els nivells d’LDL nociu a la sang i redueix alhora els d’HDL.
Per altra banda, els àcids grassos omega-3 eleven selectivament l’HDL. A més, la ingesta moderada d’algunes begudes alcohòliques, com ara una copa de vi, ajuda a mantenir els nivells alts, però no s’haurien de superar les 14 unitats per setmana. Fer exercici cada setmana també contribueix a augmentar l’HDL i reduir l’LDL. Uns 60 minuts setmanals d’esport poden tenir un impacte positiu, pel que tampoc és necessari fer activitats molt exigents de manera habitual.
Cal destacar que, tot i que cap tipus de dieta ha demostrat poder canviar el pronòstic de l’esclerosi múltiple, cada cop es fa més palesa la importància dels hàbits saludables dels pacients a l’hora de gestionar l’EM.

Accés al document original:
Colesterol y EM: una pareja extraña. Disponible a: http://www.livinglikeyou.com/es/stories/detail/cholesterol-and-ms-an-unlikely-pair

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!