Científics russos desenvolupen un sistema experimental de diagnòstic de malalties neurodegeneratives basades en la realitat virtual

L’objectiu del projecte és simplificar l’abordatge de l’esclerosi múltiple (EM) o el Parkinson.

Investigadors de la Universitat Politècnica de Tomsk i de la Universitat Estatal de Medecina de Sibèria han vinculat l’entorn de la realitat virtual amb la detecció prematura de malalties neurodegeneratives. Es tracta d’un sistema experimental l’objectiu del qual és facilitar l’anàlisi de l’esclerosi múltiple o del Parkinson.

Per a poder detectar la malaltia neurodegenerativa, la persona que podria tenir EM es col·loca les ulleres de realitat augmentada i els investigadors van introduint canvis per a modificar els paràmetres de l’entorn i registrar els seus moviments virtuals.

Els sensors de moviment detecten els canvis posturals de la persona mesurats a través de 20 punts.

Un dels autors de l’estudi, David Khachaturyan, explica que “hem integrat els dispositius existents i desenvolupat models matemàtics per a l’anàlisi de dades. Hem creat un model d’esquelet humà, identificant 20 punts importants a través dels monitors Kinect. El diagnòstic es produeix quan hi ha desviacions en els 20 punts”. Una persona sense símptomes d’esclerosi múltiple s’adaptaria fàcilment a l’entorn visual i mantindria una posició estable. En canvi, les persones amb indicis d’EM presentarien pèrdua de l’equilibri.
El sistema ja s’ha testat en 50 voluntaris i cada avaluació dura uns 10 minuts. Els autors subratllen el potencial de la tècnica per a detectar problemes al sistema nerviós, tot i que encara no s’ha pogut fer un diagnòstic amb precisió. Els científics desenvoluparan durant un any més la part tècnica del projecte. En cas que els resultats siguin positius, començaran els assaigs clínics i la certificació tècnica necessària.
Accés al document original:
La realidad virtual podría simplificar el diagnóstico precoz de la esclerosis múltiple y el Párkinson. Disponible a: https://www.noticiasdenavarra.com/actualidad/sociedad/2016/09/05/realidad-virtual-simplificar-diagnostico-precoz-esclerosis-multiple-parkinson/608332.html
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!