El certificat de discapacitat en persones amb Esclerosi Múltiple: què és i per a què serveix

Per a moltes persones amb Esclerosi Múltiple (EM), obtenir el certificat de discapacitat pot ser un pas important per accedir a recursos i drets que afavoreixen la seva autonomia i qualitat de vida. Però què és exactament aquest document, i com es valora?
Un reconeixement oficial de les barreres que es poden trobar
El certificat de discapacitat és un document administratiu que acredita oficialment el grau de discapacitat d’una persona. El reconeixement de la discapacitat té com a objectiu garantir que les persones amb discapacitat puguin accedir, en igualtat de condicions, als beneficis, drets econòmics i serveis que ofereixen els organismes públics. Tenir reconegut un grau de discapacitat del 33% o més facilita l’accés de les persones amb discapacitat a drets, serveis, programes i prestacions que compensin els desavantatges socials o les barreres socials que limiten la seva participació plena i efectiva en la societat. Abans conegut com a certificat de minusvalidesa, aquest document recull el grau de limitació de la persona a través d’un percentatge i de dos ítems més: mobilitat reduïda i necessitat de l’acompanyament d’una tercera persona. Segons el Reial Decret 888/2022, del 18 d’Octubre, s’estableix que hi ha discapacitat reconeguda a partir del 33%.
Aquest percentatge es calcula mitjançant quatre barems oficials que analitzen tant les condicions físiques, psíquiques i sensorials com també els factors socials que influeixen en la inclusió: l’entorn familiar, la situació educativa, l’ocupació, el nivell d’autonomia o l’accessibilitat de l’habitatge, entre d’altres.
I en el cas de l’Esclerosi Múltiple?
L’EM és una condició que pot tenir una evolució molt variable, amb símptomes que van i venen i que afecten diferents àrees de la vida. Per aquest motiu, a l’hora de valorar el grau de discapacitat d’una persona amb EM, no només es tenen en compte els efectes físics (com problemes de mobilitat o fatiga) i psicològics (depressió, ansietat,etc) sinó també l’impacte en les relacions socials, laborals i familiars.
Per tant, el que s’avalua són les dificultats per desenvolupar activitats quotidianes, des de llevar-se, vestir-se o desplaçar-se, fins a comunicar-se o mantenir una rutina laboral. En aquest sentit, en casos d’EM amb un grau d’afectació moderat, és habitual que es reconegui un mínim del 33% de discapacitat. Ara bé, quan les limitacions són més intenses o persistents, aquest percentatge pot augmentar i superar el 65%.
Com es fa la valoració?
L’avaluació del grau de discapacitat la fan professionals de l’àrea sanitària i professionals de l’àrea social, amb titulació mínima de grau universitari o equivalent. Aquest equip estudia la situació de forma integral, amb una mirada que combina criteris clínics, psicològics i socials.
Durant aquest procés, es té en compte tota la informació disponible: informes mèdics, l’entrevista personal, les limitacions reconegudes i les condicions de vida. A més, també es valora l’impacte de l’EM en l’entorn: per exemple, si la persona ha hagut de reduir la seva jornada laboral, si necessita ajuda per desplaçar-se o si ha vist afectades les seves relacions socials.
Com es pot sol·licitar el certificat?
Per sol·licitar el certificat, cal presentar la sol·licitud davant l’organisme responsable de la comunitat autònoma on resideix la persona. En general, el procés inclou aquestes fases:
- En primer lloc, contactar amb la conselleria o departament de serveis socials del municipi.
- A continuació, cal presentar la sol·licitud i un informe mèdic de la situació de salut de la persona sol·licitant.
- Preparar els informes mèdics (salut física i psicològica), i socials recents.
- Acudir a la visita de valoració a l’equip corresponent de zona el dia de la citació.
- Després, s’emet un dictamen tècnic i una proposta de resolució.
- Finalment, s’envia la comunicació oficial del grau de discapacitat reconegut.
Els temps oficials de resolució d’aquest procediment són de 6 mesos, tot i que, per diferents factors socials o de limitació de recursos, els temps de resposta es poden veure afectats, i el procediment es por allargar.
Es pot sol·licitar de forma presencial a les oficines corresponents, o en algunes comunitats autònomes, en línea.
Què passa després?
Si el grau reconegut és igual o superior al 33%, la persona tindrà accés a determinats drets i avantatges: accés a llocs de feina especials per a persones amb discapacitat, ajudes per a l’adaptació de l’habitatge, prestacions econòmiques, suport a l’ocupació, avantatges fiscals, serveis de transport adaptat o assessorament especialitzat. Aquests beneficis també dependràn dels barems de mobilitat reduïda i de tercera persona.
D’altra banda, cal saber que el grau de discapacitat pot revisar-se, passats mínim dos anys desde la resolució, si hi ha canvis significatius en l’estat de salut. Així mateix, en cas de no estar d’acord amb la resolució, es pot presentar un recurs per via administrativa o judicial en un plaç de 30 dies naturals.
Un recurs que pot marcar la diferència
Tot i que tramitar el certificat pot semblar un procés complex, per a moltes persones amb EM representa un reconeixement objectiu de les dificultats que poden tenir en el dia a dia, sovint invisibles a la mirada externa. A més, obre la porta a serveis i suports que poden contribuir a mantenir l’autonomia personal, la participació social i el benestar emocional.
Per tot això, conèixer aquesta opció i entendre com funciona és un primer pas per accedir als recursos disponibles i afrontar amb més eines els reptes que pot plantejar l’EM.
Si necessites més suport en aquest tràmit, no dubtis en contactar amb nosaltres, i les nostres treballadores socials s’encarregaràn d’acompanyar-te en aquest procés, que pot suposar un repte emocional per a les persones que decideixen sol·licitar-ho.
Referències:
- Esclerosis Múltiple: incapacidad laboral y discapacidad. Fidelitis. Disponible a: https://www.fidelitis.es/lista-de-enfermedades-incapacidad-permanente/esclerosis-multiple/
- Cómo solicitar el certificado de discapacidad: requisitos y trámites. FEMCET. Disponible a: https://femcet.com/es/como-solicitar-el-certificado-de-discapacidad-requisitos-y-tramites/
- Cuando, cómo y por qué solicitar el certificado de discapacidad. Fundación Adecco. Disponible a: http://fundacionadecco.org/blog/cuando-como-y-por-que-solicitar-el-certificado-de-discapacidad/
- Certificado de Discapacidad. Famma Cocemfe Madrid. Disponible a: https://famma.org/certificado-de-discapacidad/
Heu d'iniciar la sessió per comentar.
Tens un compte? Inicia la sessió ara!
Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!