Bet Alabern: ‘No t’adones de les dificultats que comporten algunes decisions urbanístiques fins que les pateixes’
Publicat el
14-11-2013
La Bet té 39 anys i pateix esclerosi múltiple des que en tenia 18. És arquitecta i urbanista, i la fundadora de Territori 24 Arquitectura i Urbanisme. Directora del curs “Ciutat per a tothom!”, que se celebra a Barcelona els propers dies 20 i 21 de novembre, defensa un model de ciutat més amable amb els ciutadans i que faci la vida més senzilla a les persones amb EM.
Quan li van diagnosticar esclerosi múltiple?
Estava començant la carrera d’arquitectura i tenia 18 anys. Vaig tenir por de no poder seguir amb els estudis, però finalment vaig acabar la carrera de forma brillant. Tot va anar molt bé. Vaig rebre moltes beques i també vaig viatjar. Volia continuar estudiant, així que vaig començar el doctorat. Aquest em va dur primer a Boston i després a Chicago. Quan estava allà fent recerca, em vaig tornar immune a la medicació que m’havia estat prenent fins aleshores.Per tant, vostè descobreix l’esclerosi múltiple a Chicago…
Sí. Fins aleshores, la malaltia havia estat molt benigna. Semblava que a l’estiu, amb la calor, m’agafés una mica de grip, però res important. A Chicago, vaig tenir un brot sever i, fins i tot, vaig arribar a tenir dificultats per caminar. Vaig començar a anar sovint a l’hospital i el metge em va recomanar que tornés al meu país i provés una altra medicació. Així vaig tornar a Barcelona i a l’Hospital Vall d’Hebron em van canviar el tractament farmacològic.Què va aprendre de l’arquitectura durant la seva estada als Estats Units?
Vaig aprendre que la teoria s’ha d’aplicar. Els nord-americans són així. Pensen alguna cosa i, al dia següent, ja l’estan portant a terme. Són molt dinàmics, ràpids i senten la necessitat d’implementar allò que han pensat. Això, per a l’emprenedoria de les empreses, és molt positiu. Els europeus, en canvi, s’ho pensen tot molt més i necessiten consultar qualsevol cosa.I què va aprendre de la seva malaltia?
Que, de vegades, no t’adones de les dificultats que comporten algunes decisions urbanístiques fins que les pateixes. Per això, dono molta importància a les ciutats amables.Com ha de ser una ciutat amable?
Ha de ser una ciutat accessible per a tothom, sense barreres arquitectòniques. Una ciutat on es pugui fer un recorregut amb seguretat perquè està senyalitzat i on, a la vegada, es gaudeixi d’un entorn agradable amb vegetació. Una ciutat amable és també una ciutat còmoda perquè disposa d’un lloc per seure cada pocs metres. Això és fonamental. A més, té parcs públics i places on els nens hi puguin jugar i els grans parlar i relacionar-se.Per millorar com a ciutat amable, en quina ciutat ens hauríem d’emmirallar?
Depèn. No hi ha una ciutat perfecta. Per exemple, Marràqueix és un zero respecte als elements urbans dels què disposa però, en canvi, és un deu quant a tranquil·litat i placidesa en els espais urbans. Hi ha una tranquil·litat que no es gaudeix enlloc d’Europa. La relació entre la gent també és molt bona. La gent és empàtica. A França hi ha llocs molt ben adaptats, sobretot parcs.Vostè defensa que les noves tecnologies i un urbanisme més amable li fan la vida més fàcil. Expliqui’ns com.
Pel que fa a les noves tecnologies, el telèfon mòbil és bàsic per a mi. Arran dels brots, sobretot, em desoriento amb molta facilitat.Disposar d’un aparell amb el qual puc entrar a Google Maps i que aquest ja em traci una ruta i em georeferenciï, m’és quelcom molt útil perquè simplement haig d’anar seguint la boleta que apareix a la pantalla. Els panells situats en diferents punts de la ciutat, que t’indiquen on ets, també són molt útils.Jo agraeixo, igualment, que les parades d’autobús especifiquin quant temps falta fins que arribi el proper autobús. D’aquesta manera, si sé que el bus encara ha de tardar deu minuts, puc anar a fer un cafè i descansar mentrestant.
Heu d'iniciar la sessió per comentar.
Tens un compte? Inicia la sessió ara!
Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!