Beneficis del massatge en l’esclerosi múltiple

El massatge no té cap efecte en el curs evolutiu de l’esclerosi múltiple (EM), però sí pot ajudar a reduir el dolor, augmentar la flexibilitat i reduir l’estrès, factors que agreugen els símptomes propis de la malaltia.

L’esclerosi múltiple (EM) és una malaltia autoimmune que afecta el cervell i la medul·la espinal i pot causar, entre altres, problemes de moviment. Per gestionar els símptomes de l’EM, a més de la teràpia farmacològica, es poden seguir altre tipus de teràpies, com el massatge.

Reducció del dolor

Quan l’EM afecta els nervis sensorials és habitual experimentar dolor. Les persones amb EM poden tenir dolor muscular o sentir una calor intensa en les extremitats i aquest dolor pot afectar diverses activitats funcionals. Per exemple, el dolor a les cames pot causar dificultats per caminar i la teràpia del massatge, mitjançant la pressió suau o amassament a les àrees adolorides, pot contribuir a reduir-lo. En aquest sentit, se suggereix que les persones amb EM considerin el massatge entre altres tractaments físics dins del camp de la fisioteràpia, quan comencin a sentir dolor.

Augment de la flexibilitat

Les persones amb EM poden tenir problemes musculars en forma d’espasmes, rigidesa muscular, debilitat o dificultats de moviment i d’equilibri o de coordinació. Quan aquests problemes afecten les extremitats, moviments aparentment senzills com aixecar petits objectes amb les mans ja no ho són tant. La unitat mèdica de la Universitat de Maryland, Estats Units, ha afirmat que la teràpia del massatge també pot ajudar les persones amb EM a gestionar aquest tipus de símptomes, amb millores en la flexibilitat i mobilitat d’aquestes. Així, el massatge en les cames pot ajudar a reduir l’espasticitat, en la qual els músculs es mantenen contrets i tensos de manera permanent.

Reducció de l’estrès

Part del tractament de l’EM implica que les persones amb EM mantinguin controlats els seus nivells d’estrès, ja que aquest pot induir o agreujar els símptomes de la malaltia. Així, si la persona amb EM es recupera d’un brot però està molt estressat, els símptomes poden reaparèixer. En aquest sentit, el massatge pot contribuir a disminuir l’estrès, ajudant-los a mantenir un estat basal més relaxat i conciliar millor el son. La relaxació s’aconsegueix no només a nivell físic, sinó també a nivell mental gràcies a l’ambient que es pot generar durant les sessions, utilitzant per exemple música suau. Per tant, seguir una teràpia física que inclogui el massatge pot ajudar a millorar el benestar de les persones amb EM.

 

Accés al document original:

Benefits of Massage Therapy on Multiple Sclerosis. Disponible a: https://www.livestrong.com/article/138420-benefits-massage-therapy-multiple-sclerosis/

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!