Beneficis de conviure amb un gos si tens esclerosi múltiple

Què pot aportar un gos a casa? Com afecten els gossos a la nostra salut i a l’esclerosi múltiple? Quins beneficis poden aportar com a eina terapèutica?

Quins són els beneficis de conviure amb un gos si tens esclerosi múltiple? La realitat és que les mascotes tenen un poder curatiu. Per això, poden ajudar a les persones amb esclerosi múltiple a conviure amb la malaltia. Entre elles, els gossos són l’animal de companyia preferit per a molts: són grans amics de l’humà i es fan estimar. I és que els gossos ens tracten d’una manera particular, sense jutjar-nos. Et presentem els beneficis que tenir un gos pot aportar: tant a nivell psíquic com en altres aspectes de la salut i el benestar.

8 beneficis de tenir un gos si tens esclerosi múltiple

 1. Els gossos ajuden a fer exercici. A diferència d’altres animals de companyia, els gossos necessiten sortir de casa a fer les seves necessitats diverses vegades al dia. Igualment, necessiten passejos llargs per poder gaudir d’una vida saludable. Acompanyar-los en aquestes caminades és un excel·lent exercici aeròbic.
 2. Milloren la salut cardiovascular. A part de l’exercici, el simple fet d’acariciar a un gos redueix la freqüència cardíaca i la pressió arterial. Diversos estudis han trobat que els amos dels gossos tenen nivells de colesterol més baixos i tenen més probabilitats de sobreviure a un atac de cor.
 3. Es relacionen amb una vida social més activa. Sortir a passejar amb el gos és una gran oportunitat per conèixer gent nova. Els parcs on s’acostuma a portar els gossos a córrer estan plens de gent que té la mateixa afició.
 4. Disminueixen l’estrès. Acariciar a un gos, jugar amb ell o el simple fet de notar el seu afecte pot reduir l’estrès diari. Múltiples estudis han demostrat que els gossos disminueixen els nivells de cortisol, hormona relacionada amb l’estrès.
 5. Aporten sensació de seguretat. A més d’alertar de la presència d’estranys amb els seus lladrucs, els gossos també són protectors dels seus amos. Sens dubte, els gossos augmenten la sensació de seguretat.
 6. Proporcionen sensació de felicitat. Hi són en els bons i en els mals moments. La ciència ha demostrat que els cuidadors de gossos solen patir menys depressió.
 7. Ajuden a entretenir-se. Tenir un company amb el qual sortir a passejar per la platja, a córrer o simplement a jugar una mica amb la pilota, ens entreté i ens permet passar grans moments.
 8. Incrementen la responsabilitat. Tenir un gos és una gran responsabilitat. Cal alimentar-lo, treure’l a fer les seves necessitats, necessita ser educat, etc. Tenir un gos requereix disciplina, motivació i més requereix una correcta gestió econòmica.

Els gossos com a eina terapèutica per a l’esclerosi múltiple

Les Teràpies Assistides amb Animals (TAA) són una modalitat terapèutica de recent incorporació que està mostrant bons resultats en el camp de la neurorehabilitació. Dins d’aquestes teràpies, l’animal que més s’utilitza és el gos. Això és així perquè és una mascota agradable, que aporta molts beneficis tant en l’àmbit psicològic, físic i social. De la companyia dels gossos se’n beneficien infants, adolescents, gent gran i persones amb malalties mentals.

A l’àmbit de l’esclerosi múltiple, s’han publicat dades molt positives sobre la utilització de gossos entrenats per millorar la capacitat de marxa. Per exemple, els investigadors Fjeldstad i Pardo van dissenyar un estudi en què van participar 44 persones amb alteració de la marxa causada per esclerosi múltiple. A aquestes, se’ls va valorar la velocitat de la marxa amb i sense assistència d’un gos de servei entrenat per caminar. L’estudi va mostrar una millora significativa de la velocitat de la marxa de les persones assistides amb el gos de servei. Aquestes dades són d’especial importància, ja que la velocitat de la marxa s’utilitza com a valoració del resultat de certes intervencions dirigides a millorar la deambulació. Entre elles intervencions farmacològiques que inclouen la 4-aminopiridina (fampridina / dalfampridina).

La millora objectiva demostrada de l’ús d’un gos de servei, sumada a la resta de beneficis potencials en termes físics i psicològics, hauria d’encoratjar la investigació addicional en aquesta direcció.

Referència:

Immediate Effect of a Service Dog on Walking Speed in Individuals with Multiple Sclerosis and Gait Dysfunction: A Pilot Study. Cecilie Fjeldstad and Gabriel Pardo. Int J MS Care. 2017 Jan- Feb; 19(1): 40–41.

Revisat per: Noemí Martínez Fisioterapeuta. Centro Neurorrehabilitador de la Fundación Esclerosis Múltiple “Mas Sabater”. Reus.

2 comentaris

 1. Neus Montaner ha dit:

  Bona tarda.
  La meva parella està diagnosticada de Esclerosi Múltiple des de fa 15 anys. Ell en el principi de la malaltia ja havia tingut un gos, però en un moment donat de la vida, entre que va començar a desplaçar-se per el carrer amb cadira i que les circumstàncies personals van canviar i ningú podia treure a passejar el gos, va haver de buscar-li un altre llar amb el desgast emocional que li va comportar. Actualment ell, es desplaça per el carrer amb una cadira elèctrica i per casa a peu o en cadira depenent del dia. Jo fa temps que penso que tenir un gos l’ajudaria en molts sentits, però jo actualment treballo, estudio i en prou feines puc fer totes les feines de casa, i hauria de ser un animal que ell pogués treure a passejar (i per tant la responsabilitat fos seva). He mirat i els gossos entrenats per a persones de mobilitat reduïda valen molt diners i per això la idea está descartada. Però volia saber si teniu alguna informació de quines opcions podríem tenir, o si en el seu cas seria adecuat. Estem parlant d’una persona de 38 anys.

  1. Fundació Esclerosi Múltiple ha dit:

   Hola Neus,

   les alternatives a tenir un gos serien, d’una banda, realitzar una terapia assistida amb animals (gossos, en aquest cas) a través d’alguna entitat del vostre territori. També podeu consultar als professionals de referència de la vostra unitat de neurologia si existeix la possibilitat d’accedir a aquest tipus de teràpia a més de confirmar (el que sempre és recomanable davant qualsevol dubte) si en el cas de la teva parella aquest tipus de suport és aconsellable.

   Salutacions,

Comments are closed.

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!